🇷🇴Fosta capitală a Daciei, Ulpia Traiana Sarmizegetusa și Incinta 1 a Cetății Deva vor fi reabilitate…

Fosta capitală a Daciei, Ulpia Traiana Sarmizegetusa și Incinta 1 a Cetății Deva vor fi reabilitate cu fonduri europene în valoare de 10 milioane de euro.Proiectul va dura aproximativ 54 de luni, iar contractele de finanțare au fost semnate în decursul acestei săptămâni, în cadrul Consiliului Județean Hunedoara.

Proiectul de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa are în plan conservarea și restaurarea amfiteatrului roman din interiorul sitului arheologic, pe o suprafață de aproximativ 5.000 de metri pătraţi. Tot în acest plan au mai fost introduse și o serie de lucrări mai ample precum gazonarea arenei, consolidarea şi reamenajarea zidurilor arenei, amenajarea intrărilor, realizarea de scări de acces, pardoseli şi tribune, informează Agerpres.

Incinta 1 a Cetății Deva, cea mai importantă parte a monumentului istoric, este închisă în momentul de față publicului, din cauza riscului de păbușire a ruinelor, dar și a stadiului de degradare a ruinelor cetății. Astfel, prin intermediul investiției vor mai fi restaurate și reconsolidate zidurile de piatră ale cetății, dar și reabilitarea turnurilor, refacerea planşeelor intermediare şi a şarpantei din lemn, închiderea uşilor şi ferestrelor cu tâmplărie din lemn.

Proiectul mai include și realizarea iluminatului arhitectural, de siguranţă şi festiv, instalarea unui sistem de supraveghere video şi racordarea la utilităţi. Totodată, există planuri de digitalizare a obiectivului de patrimoniu.

Articol publicat de Sonia Ivănescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s