🛰🌕🌊Oamenii de stiinta au gasit urmele de tsunami care au distrus planeta Marte!

Cu miliarde de ani in urma, pe Marte au avut loc tsunami-uri la scara mare, valurile avand peste 120 de metri, in cel putin doua randuri.In urma cu peste 3 miliarde de ani, sistemul nostru solar arata cu totul altfel, relateaza Daily Mail. In acea vreme, planeta rosie, care era acoperita de vaste oceane sarate, care ar fi putut sustine viata, a fost lovita de doi meteoriti, la distanta de milioane de ani. Dupa fiecare dintre cele doua evenimente s-au iscat megatsunami-uri violente, valurile avand peste 120 de metri, arata un studiu recent.

Urmele lasate in sol de aceste tsunami-uri gigantice sunt inca vizibile pe suprafata planetei rosii, mai ales la nordul planetei, chiar daca abia recent au putut fi observate de pamanteni.

„In urma cu 3,4 miliarde de ani, impactul cu un meteorit de mari demensiuni a dus la formarea primului tsunami. Valul acesta consta in apa lichida”, a declarat dr. Alberto Fairen, unul dintre autorii studiului.

Intre cele doua evenimente, Marte s-a racit considerabil, apa trecand din stare lichida in cea solida (gheata). Aceasta trecere a facut ca un al doilea mal sa fie vizibil pe Marte, mai spun oamenii de stiinta.

Redactor Robert Bălan articol publicat de Sonia Ivănescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s