🇯🇵💥Astăzi se împlinesc 74 de ani de la atacul de la Hiroshima! Iată cinci lucruri neștiute despre BOMBA ATOMICĂ!

Pe 6 august 1945, la ora locală 8 şi 15 minute, avionul american de luptă Enola Gay a lansat bomba atomică asupra oraşului Hiroshima. Lui „Little Boy”, aşa cum a fost denumită, i-au fost necesare 43 de secunde să cadă din bombardier.Peste jumătate din populaţia pe care o avea Hiroshima în 1945, de 285.000 de locuitori, a pierit atunci. Iată 5 curiozități despre bomba atomică:

1. Hiroshima si Nagasaki nu mai sunt radioactive pentru ca bombele au explodat in aer

2. Un japonez a supraviețuit ambelor atacuri cu bombă atomică, atât de la Hiroshima, cât si de la Nagasaki. Acesta s-a aflat pe 6 august în Hiroshima și trei zile mai târziu în Nagasaki.

3. Inițial, în locul orașului Nagasaki era orașul Kokura drept țintă pentru bomba atomică

4. Un bonsai plantat în 1626 a supraviețuit bombei atomice de la Hiroshima

5. La o lună de la lansarea bombei asupra orașului Hiroshima, un taifun a ucis 2000 de persoane

Prima bombă nucleară din istoria omenirii, botezatà Little boy, a fost lansată de aviaţia americană de la bordul unui bombardier B-29 poreclit Enola Gay. Bomba nucleară fabricată pe bază de uraniu avea o forţă echivalentă cu 16 tone de TNT. 43 de secunde după ce a fost lansată de la mare altitudine, pe când se afla la 600 de metrii de sol, bomba exploda într-o bulă de foc ce atingea o temperatură de un milion de grade Celsius. Temperatura la sol a atins « doar » 4 mii de grade, suficient pentru a topi orice oţel. Clădirile din piatră au rezistat dar mai poartă pe pereţi urmele corpurilor umane arse de deflagraţie. Uriaşa ciupercă atomică s-a ridicat până la 16 kilometrii deasupra oraşului Hiroshima. Se estimează că 140 de mii de oameni au murit în momentul impactului şi ulterior din cauza radiaţilor.

Pentru supravieţuitori, urmarea a fost un calvar. Boli noi, nemaîntâlnite până atunci, i-au marcat pe toţi. De teamă să nu fie contagioşi, multă vreme aceşti « hibakusha » au fost izolaţi de restul populaţiei. Apoi au avut greutăţi în a se căsători sau a găsi un loc de muncă. E şi motivul pentru care şapte decenii mai târziu, unii dintre cei 180 de mii de supravieţuitori încă în viaţă mai evită să vorbească pe faţă despre această oribilă experienţă.

Trei zile după Hiroshima, aviaţia americană arunca o a doua bombă atomică, cu plutoniu de această dată, deasupra portului Nagasaki. 74 de mii de persoane aveau să moară acolo. Cele douà bombe nucleare aveau să pună la pământ Japonia imperială şi totodată puneau capăt celui de-al doilea război mondial.

Sapte decenii mai târziu, lideri politici din cele două oraşe bombardate şi fireşte toţi supravieţuitorii fac campanie pentru dezarmarea nucleară dar şi împotriva redemarării centralelor nucleare oprite după seismul din 2011 şi catastrofa de la Fukushima. Nu-i de mirare că aproape 80 de procente dintre japonezi estimează că folosirea bombelor atomice la Hiroshima şi Nagasaki nu a fost justificată. Dimpotrivă însă, o majoritate de americani – 56 la sută dintre cei interogaţi – consideră şi astăzi că lansarea bombelor atomice a fost justificată întrucât în caz contrra, fără bombe, sute de mii dacă nu chiar milioane de americani şi-ar fi pierdut viaţa atacând la sol Japonia imperială şi expansionistă de acum 74 de ani.

Redactor Robert Bălan articol publicat de Emilian Ionescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s