🇷🇴Natalia Intotero: „Numărul Românilor din Diaspora este de aproximativ 9,7 MILIOANE”

Conform cifrelor comunicate de către 70 de misiuni diplomatice ale României, centralizate de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, numărul total al românilor de pretutindeni este de aproximativ 9.700.000.Numărul exact al românilor de pretutindeni este greu de estimat întrucât mulți dintre aceștia nu își stabilesc domiciliul legal în țara-gazdă.

Buget alocat de MRP pentru sprijinirea activităților românilor de pretutindeni și a organizațiilor reprezentative ale acestora în anul 2019 este de 13.468.000lei, pentru proiecte, strategie și burse pentru etnicii români din Ucraina.

Aceste sume au fost utilizate pentru Diaspora, pentru comunitățile istorice și pentru România. Mai exact, au fost 159 de proiecte aprobate după prima sesiune de finanțare (5.372.378,50lei), 71 în diaspora (2.477.708,50 lei), 58 în comunitățile istorice (1.796.670,00 lei) și 30 în România (1.098.000,00 lei).

Proiecte pentru educație, cultură, spiritualitate și tradiție

La categoria „educație” au fost lansate mai multe proiecte destinate tinerilor. Extinderea programului „Burse pentru etnicii români din Ucraina” prin acordarea de burse etnicilor români cu domiciliul stabil în Ucraina. Față de anul precedent, vor beneficia de acest program un număr record de elevi înscriși în clasele I și a II-a–peste 4000.

Deschiderea Centrului de Informare al României (CIR) de la Korcea, Republica Albania, în data de 9iulie 2019, în prezența ministrului Natalia-Elena Intotero și a secretarului destat VictorAlexeev. CIR Korcea este al 5-a centru deschis de Guvernul României după Bălți, Comrat, Ismail și Solotvino. Lansarea și extinderea ediției cu numărul XI a Programului de Tabere „ARC” 2019, care se derulează în perioada 1iulie- 27 august 2019 și de care beneficiază peste 3.000 de tineri și elevi români de pretutindeni.

Anul acesta, participanții provin din Albania, Austria, Bulgaria, Canada, Cehia, Emiratele Arabe Unite, Franța, Germania, Grecia, Italia, Macedonia de Nord, Marea Britanie, Olanda, Republica Moldova, Serbia, Spania, Statele Unite ale Americii, Ucraina, Iordania și Palestina. La capitolul cultură, s-a lansat în luna aprilie a acestui an Platforma Muzeului Românilor de Pretutindeni (www.muzeu.mprp.gov.ro), care include acum și secțiuni dedicate promovării valorilor românești de peste hotare și realizărilor conaționalilor care trăiesc în afara granițelor României.

Continuarea proiectului editorial al Enciclopediei Românilor de Pretutindeni, prin lansarea celui de-al doilea volum. În ceea ce privește proiectele pentru spiritualitate și tradiție, continuarea, în urma solicitărilor primite din partea comunităților românești din afara granițelor României, a proiectului inițiat în anul 2018 de achiziție de costume populare.

Acestea vor fi distribuite comunităților de români de pretutindeni care promovează cultura, tradițiile și identitatea românească. În cursul acestui an, vor fi achiziționate și distribuite peste 250 de costume populare, față de un număr de 56 de costume achiziționate și distribuite în anul 2018.

Redactor Robert Bălan articol publicat de Sonia Ivănescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s