🥺🇹🇬“Eu merg la școală pentru a le demostra altora că un handicap nu ne împiedica sa fim la fel! ”

Malik avea un cap imens când s-a născut. Medicul din satul său l-a diagnosticat cu hidrocefalie sau exces de lichid în creier. Primii ani i-a petrecut culcat, stând pe spatele mamei sale. Capul îi era prea greu pentru a merge, nu putea vorbi normal.Când ONG-ul Plan International a ajuns în Togo, i-a convins pe părinții minorului să-l transfere în Lomé, capitala și să meargă la cabinetul unui neurolog.

Diagnosticul medicului a fost clar: Malik ar putea avea o cură. Un alt ONG a plătit pentru operație și, în mai puțin de trei luni de reabilitare, copilul a început să meargă și să pronunțe primele sale cuvinte. Malik are deja șase ani și anul acesta merge la școală pentru prima dată.Acum, capul lui este mai mic, este un copil foarte inteligent și învață repede „, spune profesorul său.” În prima zi a venit la cursul unor colegi de clasă discriminați împotriva lui din cauza deformării capului. Am primit instruire pentru a trata acești copii și, de asemenea, ne-am asigurat că alți studenți nu îi exclud. ”

Pentru ca copiii precum Malik să nu fie „invizibili” pentru societate, joi a fost marcată Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități sub sloganul „Incluziunea contează”.

Organizațiile internaționale își revendică drepturile, iar ONU pledează pentru promovarea consolidării acestor persoane, „deoarece acest lucru creează oportunități reale, le îmbunătățește abilitățile și îi ajută să își stabilească prioritățile”.Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Ban Ki-moon, a solicitat „să facă din orașele noastre locuri mai inclusive, accesibile și durabile”, în cadrul Conferinței Națiunilor Unite privind locuința și dezvoltarea urbană durabilă pentru următorii ani.

Conform celui mai recent raport global privind handicapul publicat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Banca Mondială, peste un miliard de oameni trăiesc pe planetă cu un tip de dizabilitate, dintre care între 95 – 100 de milioane sunt copii.

80% dintre ei trăiesc în țări dezvoltate, dar mulți trebuie să suporte zilnic discriminarea, neînțelegerea și singurătatea de a nu fi ca „ceilalți”. Depășirea acestor bariere în zonele rurale, inaccesibile sau foarte sărace adaugă mai multe dificultăți.

Copiii cu dizabilități sunt de până la zece ori mai puțin susceptibili de a merge la școală și, prin urmare, nu le este garantată integrarea in societate. Majoritatea sălilor de clasă și a școlilor nu sunt pregătite, nu au acces sau rampe pentru persoanele cu dizabilități, iar profesorii nu dispun de o pregătire suficientă pentru a răspunde în mod adecvat nevoilor acestor copii.

„Este esențial ca organizațiile care asigură drepturile copiilor să sublinieze protecția copiilor cu dizabilități. De la Planul Internațional, solicităm guvernelor să includă politici publice care să garanteze drepturile copiilor cu dizabilități și integrarea sa în societate „, spune directorul organizației, Concha López.

Redactor Sabău Ionela Pascu articol publicat de Andrei Marian Mihai

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s