­čçĚ­čç┤Num─ârul aleg─âtorilor din Diaspora care s-au ├«nregistrat la votul electronic in cre╚Ötere!

Un num─âr de 14.510 aleg─âtori rom├óni s-au ├«nregistrat online pe portalul http://www.votstrainatate.ro, p├ón─â luni, ora 14.00, cu 4.400 mai mul┼úi fa┼ú─â de vineri, informeaz─â Autoritatea Electoral─â Permanent─â (AEP) prin intermediul unui comunicat.Autoritatea men┼úioneaz─â c─â ├«n aceast─â perioad─â s-a ├«nregistrat o cre┼čtere mai mare a acces─ârilor votului prin coresponden┼ú─â ┼či reitereaz─â avantajele pe care le prezint─â acesta: posibilitatea de a vota de acas─â printr-o procedur─â simpl─â ┼či sigur─â; evitarea aglomera┼úiei de la sec┼úiile de votare; evitarea costurilor deplas─ârii la sec┼úia de votare.

ÔÇťAEP recomand─â cet─â┼úenilor cu drept de vot din str─âin─âtate s─â opteze pentru votul prin coresponden┼ú─â, a c─ârui procedur─â este simpl─â, sigur─â ┼či eficient─â ┼či care reprezint─â o modalitate modern─â de vot anticipat la distan┼ú─âÔÇŁ, se precizeaz─â ├«n comunicat.

De asemenea sunt prezenta┼úi cei patru pa┼či care trebuie urma┼úi pentru exercitarea votului prin coresponden┼ú─â.

ompletarea formularului online de pe portalul http://www.votstrainatate.ro cu op┼úiunea pentru votul prin coresponden┼ú─â. La acest formular trebuie anexat─â copia scanat─â sau fotografia actului de identitate ┼či copia documentului care dovede┼čte dreptul de ┼čedere, eliberat de autorit─â┼úile str─âine (vezi Ordinul ministrului afacerilor externe nr. 500/2016).

ÔÇô dup─â primirea documentelor, Po┼čta Rom├ón─â transmite aleg─âtorului urm─âtoarele documente necesare exercit─ârii votului prin coresponden┼ú─â: dou─â plicuri exterioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; dou─â plicuri interioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; dou─â autocolante cu men┼úiunea ÔÇťVOTATÔÇŁ, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; dou─â certificate de aleg─âtor, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; dou─â buletine de vot prin coresponden┼ú─â, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; instruc┼úiuni privind exercitarea dreptului de vot; dou─â autocolante cu adresa biroului electoral pentru votul prin coresponden┼ú─â din ┼úar─â.

ÔÇô ├«n momentul vot─ârii, pe buletinul de vot se lipe┼čte autocolantul cu men┼úiunea ÔÇťVOTATÔÇŁ pe patrulaterul cu candidatul preferat. Buletinul de vot astfel marcat se introduce ├«n plicul interior, care nu are niciun semn distinctiv, apoi acesta se sigileaz─â. Se completeaz─â certificatul de aleg─âtor, men┼úion├ónd data ┼či semn├ónd olograf, se introduce plicul interior ┼či certificatul de aleg─âtor ├«n plicul exterior, care se sigileaz─â. ├Än cazul celui de-al doilea tur de scrutin pentru pre┼čedintele Rom├óniei, ├«nainte de a aplica timbrul autocolant pe patrulaterul ce con┼úine candidatul pentru care opteaz─â, aleg─âtorul trebuie s─â se asigure c─â acesta particip─â la cel de-al doilea tur de scrutin.

ÔÇô ├«n ce prive┼čte expedierea plicului sigilat care con┼úine votul s─âu, aleg─âtorul cu domiciliul sau re┼čedin┼úa ├«n str─âin─âtate are trei variante: ├«l trimite ├«n ┼úar─â, depun├ónd plicul la orice oficiu po┼čtal ori ├«n orice cutie po┼čtal─â a statului-gazd─â; ├«l depune la orice operator de curierat sau ├«l poate transmite la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din statul-gazd─â, dup─â caz, pe cheltuiala sa; ├«l poate depune personal la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din ┼úara-gazd─â dup─â caz.

AEP a subliniat c─â ├«nregistrarea pe portalul http://www.votstrainatate.ro se poate face doar ├«n nume propriu ┼či c─â orice ac┼úiune de utilizare a datelor de identitate ├«n vederea ├«nregistr─ârii online ├«n numele altei persoane este ilegal─â.

├Äntreb─âri ┼či sesiz─âri legate de procedura de pre├«nregistrare ┼či ├«nscriere pot fi transmise la adresa de e-mail contact@votstrainatate.ro.

Redactor Sab─âu Ionela Pascu articol publicat de Andrei Marian Mihai

Las─â un r─âspuns

Completeaz─â mai jos detaliile tale sau d─â clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul t─âu WordPress.com. Dezautentificare /  Schimb─â )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul t─âu Google. Dezautentificare /  Schimb─â )

Poz─â Twitter

Comentezi folosind contul t─âu Twitter. Dezautentificare /  Schimb─â )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul t─âu Facebook. Dezautentificare /  Schimb─â )

Conectare la %s