🐖🐖Virusul pestei porcine africane în gospodării se extinde în Europa de Est…

Virusul pestei porcine africane în gospodării se extinde în Europa de Est deoarece regiunea nu reuşeşte să ţină sub control epidemia care afectează de mult timp gospodăriile şi fermele unde se cresc porci, se arată într-o analiză realizată de Blooomberg.Conform unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii Animalelor (OIE), Serbia a raportat luni primele cazuri suspecte de pestă porcină africană, la doar câteva săptămâni după ce Slovacia a descoperit focare în gospodării. Există de asemenea „o creştere distinctă” a cazurilor raportate în fermele de porci din statele deja afectate, inclusiv România, Polonia şi Bulgaria, arată datele Guvernului britanic.

Europa de Est se luptă să ţină sub control virusul de când s-a răspândit prima dată din Rusia, în 2014. Deşi cele mai multe din ţările afectate din regiune nu cresc porci pe scară industrială, ele rămân în apropierea marilor exportatori.

„Situaţia epidemiei în statele din Europa de Est rămâne presantă. Riscul extinderii epidemiei provoacă pesimism în rândul producătorilor din nordul Europei şi descurajează creşterea porcilor”, au apreciat analiştii de la Rabobank.

În cea mai mare parte a Europei Occidentale nu s-au înregistrat cazuri de pestă porcină africană, cu excepţia porcilor mistreţi din Belgia la care s-a detectat virusul în 2018. Astfel, regiunea a reuşit să rămână un exportator de top, beneficiind de lipsa cărnii de porc pe plan global. În primele cinci luni din acest an, livrările UE spre China au urcat cu 43%.

România a raportat 746 de focare, pe mai mult din jumătate din suprafaţa ţării, de la 581 la începutul lunii august. În Polonia, al patrulea producător de carne de porc din UE, cazurile s-au înmulţit, inclusiv la o fermă cu 9.400 de porci, arată cele mai recente date ale OIE.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a avertizat că extinderea epidemiei de pestă porcină africană în Bulgaria, care ameninţă industria locală a cărnii de porc, este foarte îngrijorătoare.

Redactor Sabău Ionela Pascu articol publicat de Sonia Ivănescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s