🇷🇴Revoltător! Elevii români vor începe noul an școlar tot fără manuale!

Elevii vor începe şcoala şi anul acesta tot fără manuale pe bănci.Pentru copiii de clasa a şaptea situaţia anormală a devenit o obişnuinţă. Practic, din clasa întâi şi până acum nu au primit niciodată cărţile la timp.

Elevii de clasa a şaptea sau generaţia de sacrificiu, aşa cum îi numeşte toată lumea de câţiva ani de zile, nu vor avea noroc nici anul acesta. Manualele pentru cele mai multe dintre materii vor lipsi de pe bănci în septembrie

Dintr-un necesar total de peste 2 miloane 600 de mii de manuale școlare, doar pentru 5,7 la sută au fost semnat și contractele cadru. Asta inseammna că o să ajungă și pe bănci într-adevăr la începutul anului școlar. Pentru restul, peste 90%, se așteaptă încă soluționarea contestațiilor după faza de licitații.

Asta înseamnă cel puţin încă o lună de zile pierdută, dacă luăm în calcul şi tipărirea şi distribuirea în toată ţara a materialelor didactice. Aşa că alternativa stă tot în manualele digitale, pentru şcolile care au acces la Internet.

Întrebarea se pune unde vor fi date acele manuale, către școli bune, rural urban, școli proaste, indiferent, șansa la educație trebuie să fie egală pentru toată lumea. Dacă MEN nu s-a pregătit din timp înseamnă că manualul e un material suport, nu un material relevant în educația elevilor – Tudor Panait, vicepreședintele al Consiliului Elevilor București

21 de edituri au participat anul acesta la licitaţiile de Ministerul Educaţiei. Anul trecut, doar Editura didactică si pedagogică, de stat, a facut achizitia pentru cărţi.

Suntem într-o situație ingrată comparativ cu anul trecut, s-au depus pe unele titluri contestații, CNSC a dispus reevaluarea. În cazul în care sunt în continuare mai puțin mulțumitoare pentru edituri, se mai poate face încă o contestație – Maria Nistor, directorul Editurii Pegadogice

Probleme nu sunt doar la clasa a şaptea. La clasele întâi, a doua şi a şasea, aproape un milion de manuale trebuie să treacă de etapa contestaţiilor, în timp ce la clasele a treia, a patra si a cincea exista sute de mii de manuale pentru care nu au fost depuse deloc oferte. Deci nu vor ajunge deloc la copii anul acesta.

Licitaţia pentru manuale a fost lansată în luna martie de către fostul minstru al Educației, Ecaterina Andronescu, care a stabilit criterii mai stricte de calitate. Şi a promis că materialele vor fi livrate la timp, fără erori.

Sursa Observator

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s