🇸🇾💥Siria: Jihadiștii au doborât un avion al armatei siriene, pilotul a fost luat prizonier!

Un avion aparţinând armatei siriene a fost doborât de jihadişti, iar pilotul a fost luat prizonier – o premieră după escaladarea militară din ultimele luni în nord-vestul Siriei, bombardat intensiv de forţele regimului, care câştigă teren, relatează AFP.Un corespondent AFP la faţa locului a constatat că fum negru, dens, se degaja din epava avionului, pe care apare steagul sirian.

Cea mai mare parte a provinciei Idleb şi porţiuni din provinciile vecine Alep, Hama şi Latakia nu se află sub controlul lui Bashar al-Assad, la opt ani de la începutul războiului.

Această regiune, dominată de gruparea jihadistă Hayat Tahrir al-Sham (HTS, fosta aripă siriană a Al-Qaida), şi în care se află de asemenea câteva grupări rebele este de la sfârşitul lui aprilie ţinta unor bombardamente aproape zilnice ale regimului şi aliatului său rus.

Potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR), avionul doborât miercuri, un Suhoi, participa la operaţiuni de bombardare intensivă a unor zone aflate sub controlul HTS şi unor grupări rebele.

Avionul survola o zonă la est de Khan Sheikhoun, un oraş strategic în sudul provinciei Idleb, a anunţat directorul SOHR Rami Abdel Rahman, potrivit căruia pilotul se află „pe mâna” HTS.

Gruparea jihadistă a revendicat incidentul într-un comunicat, anunţând că avionul s-a prăbuşit în localitatea Latamne, la câţiva kilometri de Khan Sheikhoun.

Avionul a fost doborât în timp ce forţele regimului înaintează către Khan Sheikhoun, situat pe autostrada principală ce traversează Idlebul şi leagă capitala Damasc şi metropola Alep (nord),ambele aflate sub control guvernamental.

„Forţele regimului se află de-acum la patru kilometri vest de Khan Sheikhoun, după ce au cucerit cinci sate” din jur, a anunţat anterior Abdel Rahman. „Numai câmpurile agricole le mai despart de oraş”.

La est, combatanţi loiali lui al-Assad se află la şase kilometri şi încearcă să cucerească un deal situat în apropierea oraşului, a precizat el.

Redactor Sabău Ionela Pascu articol publicat de Carmen Avram Ionescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s