🇫🇷🇺🇸🇮🇷Summit G7 (comunicat final): Macron anunța un Summit intre SUA și Iran!

Intervenția lui Emmanuel Macron intre SUA și Iran a avut succes.Președintele francez a anunțat că, în săptămânile următoare, este probabil să existe un summit între liderii Statelor Unite și Iranului, Donald Trump și Hassan Rohani, și că această întâlnire va duce la un acord privind disputa nucleară.

Acesta ar fi cel mai important rezultat al summitului G7 organizat în orașul francez Biarritz.

Trump a fost prudent, nu a stabilit o dată, dar a confirmat că este posibil ca întâlnirea cu Rohani sa aiba loc „dacă intențiile sunt reale pentru o schimbare in bine”.

„Am sentimente bune, cred că va funcționa”, a spus președintele american, care a subliniat că Iranul are „un potențial extraordinar” și s-a schimbat foarte mult în ultimii doi ani și jumătate.

Potrivit lui Trump, președintele Rohani este interesat de o întâlnire, deoarece situația economică a Iranului este foarte dificilă, cu inflația „printre nori”, pentru că sancțiunile îi afectează atât de mult și vor să rezolve conflictul.

Președintele american și-a arătat chiar disponibilitatea de a acorda un împrumut Iranului, un împrumut venit din mai multe tari, acest împrumut ar fi garantat cu petrolul de Iran, și ar fi plătit in scurt timp.

În orice caz, Iranul a jucat în ultima etapă a acestui summit G-7. Macron a surprins în această duminică cu sosirea neașteptată a ministrului iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, care a alimentat tensiunea în ședința liderilor mondiali reuniți in Franța.

Statele Unite și aliații săi europeni mențin divergențe importante cu privire la modul de gestionare a dosarului iranian. Germania, Franța și Regatul Unit apără valabilitatea pactului încheiat la acea vreme, sub administrația Barack Obama, care a legat paralizia programului nuclear iranian în schimbul deschiderii pieței la exporturile de petrol iraniene.

Liderii ţărilor din G7 au făcut apel luni la respectarea statutului autonomiei Hong Kong-ului şi la „evitarea violenţelor” după mai bine de două luni de manifestări în favoarea reformelor democratice în această fostă colonie britanică, proteste marcate în anumite zile de confruntări violente cu poliţia, transmite AFP.

„G7 reafirmă existenţa şi importanţa declaraţiei sino-britanice din 1984 asupra Hong Kong-ului şi face apel la evitarea violenţelor” scrie în declaraţia finală de la sfârşitul celor 3 zile de summit de la Biarritz, în sud-vestul Franţei.

China nu face parte din G7, aminteşte AFP.

Hong Kong, un teritoriul semi-autonom, traversează cea mai gravă criză politică de la retrocedarea sa Chinei în 1997, iar tensiunile nu dau semne să scadă.

Poliţia din Hong Kong a justificat luni utilizarea tunurilor cu apă şi loviturile de avertizare trase explicând că se confruntă cu protestatari „extrem de violenţi”.

Confruntărilor de duminică din Tsuen Wan, la periferia fostei colonii britanice, au fost printre cele mai violente de la începutul lunii iunie, când a început mişcarea împotriva guvernului local susţinut de Beijin

Premierul britanic Boris Johnson a declarat la încheierea summitului G7 că liderii grupului şi-au exprimat, cu toţii, „îngrijorarea profundă”.

„Toate naţiunile G7 doresc să sprijine un Hong Kong stabil şi prosper şi respectă colectiv regula „o ţară, două sisteme”, referire la statutul special pe care îl are Hong Kong în relaţie cu China continentală.

Tot luni, liderii care au participat la summitul G7 din Franța au convenit „să ajute cât mai repede posibil” țările afectate de incendiile care s-au extins în jungla amazoniană, a anunțat președintele francez Emmanuel Macron.

„Există o reală convergenţă pentru a spune ‘ne-am pus cu toţii de acord să ajutăm cât mai repede posibil ţările lovite de aceste incendii'”, a declarat preşedintele francez, conform AFP și DPA.

În faţa apelurilor la ajutor, lansate în special de Columbia, „trebuie să ne arătăm prezenţi”, a adăugat Macron, care a criticat vineri „lipsa de acţiune” a preşedintelui brazilian Jair Bolsonaro în faţa acestui dezastru ecologic.

Imaginile cu „plămânul planetei” în flăcări au suscitat o emoţie la nivel mondial şi au propulsat acest subiect în centrul discuţiilor în G7, în pofida reticenţelor iniţiale ale Braziliei, care nu este prezentă la summitul de la Biarritz.

Preşedintele american a negociat acorduri comerciale cu Japonia, dar şi cu Marea Britanie după ieşirea acesteia din UE.

Regatul Unit va avea un acord comercial important cu SUA după Brexit, a declarat duminică, la Biarritz (sud-vestul Franţei), preşedintele american Donald Trump în timpul primei sale întâlniri tete-a-tete cu premierul britanic Boris Johnson după preluarea mandatului de către acesta din urmă, transmit AFP şi Reuters.

”Este omul de care e nevoie pentru această funcţie”, a spus Trump referindu-se la Boris Johnson, cei doi luând parte în aceste zile la summitul G7 de la Biarritz.

Liderul american şi-a exprimat speranţa că negocierile cu Londra se vor desfăşura ”destul de rapid” şi a promis că acordul cu britanicii va fi ”unul foarte mare, mai mare decât a fost vreodată”.

Redactor Robert Bălan articol publicat de Carmen Avram Ionescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s