­čç«­čçęIndonezia: Pre┼čedintele Joko Widodo a anun╚Ťat luni c─â noua capital─â va fi ridicat─â ├«n partea indonezian─â a insulei Borneo…

Pre┼čedintele indonezian Joko Widodo a anun╚Ťat luni amplasamentul viitoarei capitale, ce va fi ridicat─â ├«n partea indonezian─â a insulei Borneo, ├«n provincia Kalimantanul de Est.

Noua capital─â, al c─ârei nume nu a fost ├«nc─â ales, va fi amplasat─â nu departe de actualul Samarinda City ┼či de ora┼čul-port Balikpapan, important pentru transportul de c─ârbune ┼či ┼úi┼úei.

ÔÇ×Este un loc strategic ├«n centrul Indoneziei, aproape de o zon─â urban─â ├«n cre┼čtereÔÇť, a explicat Widodo ├«ntr-o conferin┼ú─â de pres─â la palatul de stat din Jakarta, o metropol─â supraaglomerat─â, poluat─â ┼či care se scufund─â ├«ncet, situat─â pe coasta de nord a insulei Java, transmite Reuters.

Pre┼čedintele Widodo a subliniat c─â este urgent─â ├«nceperea planurilor de relocare, de┼či mutarea institu┼úiilor guvernamentale nu va avea loc ├«nainte de 2024.

Mutarea capitalei va costa 466 miliarde de rupii (32,79 miliarde de dolari), din care statul va contribui cu 19%, restul urm├ónd s─â provin─â din parteneriat public-privat ┼či din investi┼úii private, a precizat Widodo. ├Än costul total intr─â construirea noilor cl─âdiri guvernamentale ┼či a locuin┼úelor pentru circa 1,5 milioane de func┼úionari publici.

Activi┼čti de mediu au exprimat temeri c─â lucr─ârile la noua capital─â ar putea pune ├«n pericol habitatul unor specii amenin┼úate precum urangutanul, ursul soare ┼či maimu┼úa cu tromp─â.

Jakarta, cu 30 milioane de locuitori ┼či unul din ora┼čele cele mai aglomerate din lume, este frecvent amenin┼úat─â de inunda┼úii, iar cartiere ├«ntregi de-a lungul coastei nordice se scufund─â sub nivelul m─ârii din cauza extragerii apei freatice de c─âtre milioane de reziden┼úi.

Pre┼čedintele Widodo a mai explicat c─â presiunea asupra actualei capitale ┼či a insulei Java este deja prea mare, insula fiind locuit─â de 54% din popula┼úia de 260 milioane de persoane a ┼ú─ârii ┼či gener├ónd 58% din PIB.

Guvernul va prezenta un proiect de lege, ├«nso┼úit de un studiu de fezabilitate, ├«n parlament pentru a ob┼úine aprobarea acestuia pentru noua capital─â, a mai declarat pre┼čedintele.

Redactor Robert B─âlan articol publicat de Emilian Ionescu

Las─â un r─âspuns

Completeaz─â mai jos detaliile tale sau d─â clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul t─âu WordPress.com. Dezautentificare /  Schimb─â )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul t─âu Google. Dezautentificare /  Schimb─â )

Poz─â Twitter

Comentezi folosind contul t─âu Twitter. Dezautentificare /  Schimb─â )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul t─âu Facebook. Dezautentificare /  Schimb─â )

Conectare la %s