🇺🇸Donald Trump a sugerat lansarea de bombe nucleare asupra uraganelor înainte ca acestea să lovească teritoriul SUA…

Preşedintele Donald Trump a sugerat lansarea de bombe nucleare asupra uraganelor înainte ca acestea să lovească teritoriul SUA, scrie portalul american Axios.Potrivit Axios, Trump a întrebat la o reuniune privind uraganele dacă ar fi posibil, pentru a le împiedica să se formeze complet în mare, să se arunce o bombă atomică în centrul lor.

Potrivit unei surse anonime citate de Axios, persoanele care au participat la reuniune au fost uimite de întrebarea adresată de preşedintele american. Site-ul nu precizează când ar fi avut loc această reuniune.

Ideea propusă de Donald Trump nu este nouă, fiind emisă iniţial în anii ’50 de un om de ştiinţă care a lucrat pentru guvernul american, sub preşedinţia lui Dwight Eisenhower.

De atunci, ideea a reapărut în mod constant, deşi există un consens ştiinţific că o astfel de metodă nu ar da rezultat.

Potrivit Axios, Trump a întrebat deja prima dată, în 2017, dacă administraţia sa ar trebui să bombardeze uraganele pentru a le împiedica să lovească pământul. În această conversaţie, preşedintele nu a menţionat posibila utilizare a bombelor nucleare, a precizat site-ul citat.

Casa Albă nu a dorit să comenteze informaţiile difuzate de Axios.

”Obiectivul opririi uraganelor nu este rău”, a declarat un oficial al Administraţiei sub rezerva anonimatului, fără a confirma dacă afirmaţiile citate de Axios au fost făcute de preşedintele Trump.

Statele Unite sunt lovite în mod constant de uragane. În 2017, Uraganul Harvey a fost cel mai puternic care a lovit în 12 ani teritoriul SUA.

De atunci, coasta de est a Statelor Unite a fost lovită de o serie de furtuni catastrofale care au ucis mii de oameni şi au provocat pagube de sute de miliarde de dolari.

De-a lungul anilor au fost luate în considerare numeroase tehnici de intervenție în cazul uraganelor: însămânțarea norilor cu gheață sau iodură de argint, răcirea oceanului cu materiale criogenice sau aisberguri, schimbarea echilibrului radiativ în apropierea uraganului prin absorbția radiațiilor solare cu negru de cărbune, bombardarea uraganele cu bombe cu hidrogen, ventilatoare uriașe etc.

Prima încercare a fost făcută în 1947 și intitulată „Proiectul Cirrus”. În ciuda îndoielilor persistente cu privire la utilitatea acestei operațiuni, US Air, au lansat 35 kg de dioxid de carbon solid (cunoscut sub denumirea de gheață uscată ) peste o tornada, la 13 octombrie 1947. Efectul? Au fost detectate modificări ale norului. Astfel, tornada și-a schimbat direcția, dar a lovit în Savannah, Georgia. Aceste experimente a fost oprite în urma unor acțiuni în justiție.

Cu toate acestea, au fost reluate unsprezece ani mai târziu, sub numele de proiectul Stormfury. Se urmărea distrugerea ciclonilor, cât erau de putere mică. Acest proiect s-a bazat pe presupunerea că prin înghețarea apei conținute în ciclon cu iodură de argint, aceasta ar perturba structura internă a ciclonului, ceea ce ar duce la distrugerea acestuia.

Astfel, multe avioane au fost trimise pentru a „însămânța“ (introduce particulele într-un nor) ciclonii din Oceanul Atlantic. Primul ciclon „insămânțat“ a fost ciclonul Beulah.

Acest lucru a dus la o scădere a vântului cu 20% și la o creștere a ochiului ciclonului. Această experiență trebuia repetată de multe ori, dar condițiile nu erau întotdeauna optime.

Cu toate acestea, experimentul a fost reluat la 18 august 1969 pe ciclonul Debbie, care a prezentat condițiile ideale. Avioanele au fost trimise în zilele de 18 și 20 să „însămânțeze“ acest ciclon. Urmarea, o scădere a vitezei vântului cu 31%, respectiv 18%, ceea ce a confirmat ipotezele cercetătorilor.

Cu toate acestea, analiza acestor rezultate a arătat că, pentru a avea un impact real asupra ciclonului, era necesar să se „însămânțeze“ ciclonul aproximativ la fiecare oră (ceea ce este extrem de scump).

Apoi, în 1971, din cauza absenței ciclonilor care să îndeplinescă criteriile, testele trebuiau efectuate pe ciclonul Ginger. Cu toate acestea, natura sa era diferită de cea predecesorilor și puțin înțeleasă. Astfel, însămânțarea acestui ciclon nu a avut niciun efect. A fost ultimul ciclon pe care a fost testat proiectul Stormfury. Din cauza caracterului specific al fiecărui uragan, aceste experimente au fost considerate neconcludente, ceea ce a dus la încetarea definitivă a lor în 1980.

Toate aceste experimente nu au avut rezultatele scontate pentru că nu au luat în considerare dimensiunea și puterea ciclonilor tropicali. Un uragan ajuns la maturitate deplină, este echivalent cu 5 bombe atomice pe secundă! Energia implicată într-un ciclon este într-adevăr colosală: condensarea medie de 10 cm de apă pe zi pe o rază de 200 km în jurul centrului ciclonic (valori care corespund unui fenomen moderat ploios), eliberează aproape 400 de miliarde de wați, producția a 400 de centrale nucleare de pe întreaga putere (F. Roux și N. Viltard, 1997). Așadar, imaginați-vă energia care ar trebui folosită pentru a distruge această mașină termodinamică mare.

Redactor Robert Bălan articol publicat de Carmen Avram Ionescu

Un gând despre “🇺🇸Donald Trump a sugerat lansarea de bombe nucleare asupra uraganelor înainte ca acestea să lovească teritoriul SUA…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s