🇧🇷🔥Proteste in Brazilia: Brazilienii ii cer lui Bolsonaro sa demisioneze!

O mare parte din populaţia Braziliei dezaprobă politica preşedintelui Jair Bolsonaro, înregistrându-se o scădere semnificativă a popularităţii acestuia în ultimele şase luni, conform unui sondaj dat publicităţii luni, informează AFP.Doar 41% din persoanele chestionate aprobau în august activitatea preşedintelui de extremă dreapta (care a preluat puterea pe 1 ianuarie), comparativ cu 57.5% în luna februarie.

Nivelul de dezaprobare a activităţii preşedintelui a crescut de la 28.2% la 53.7% în aceeaşi perioadă, a informat institutul MDA, care a realizat acest sondaj în perioada 22 – 25 august, în plină polemică referitoare la incendiile ce afectează pădurea amazoniană.

Ancheta mai indică faptul că procentul celor care au o apreciere negativă faţă de acţiunea guvernului a crescut de la 19% în februarie, la 39.5% în acelaşi interval de 6 luni. În schimb, procentul celor care au o părere pozitivă a scăzut de la 38.95% la 29.4%, în aceeaşi perioadă.

La sondajul cu o marjă de eroare de +/- 2%, realizat la solicitarea Confederaţiei Naţionale a Transporturilor (CNT), au participat 2.002 persoane.

Bolsonaro a fost acuzat că, prin retorica să anti-mediu, a încurajat tăierile masive și exploatările miniere, care distrug imensa pădure considerată „plămânul planetei”.

Focul, pus adesea de oameni, scapă de sub control, astfel că acum s-a ajuns la un număr record de incendii.

În Brazilia, anul acesta s-au înregistrat 74.000 de incendii în pădurea amazoniană, cu 84 la sută mai multe decât anul trecut. În ultimele două zile au fost identificate 2.500 de noi focare.

Protestatarii încearcă să-l determine pe preşedinte să ordone măsuri pentru stoparea incendiilor măcar în al 12-lea ceas. În același timp, aceștia cer destituirea din funcție și arestarea lui Bolsonaro.

Protestatară: „Toate aceste incendii sunt din cauza guvernului condus de Bolsonaro, aşa credem noi. Pădurea amazoniană este plămânul acestei planete.”

Un plămân care este cuprins de cenuşă. În fiecare minut este mistuită o suprafață de mărimea a două terenuri de fotbal, avertizează ecologiștii.

Mai multe state au ameninţat cu sancţiuni împotriva Braziliei.

Franța și Irlanda au anunțat că s-ar putea opune ratificării amplului acord comercial cu ţările Americii de Sud. Iar ministrul finlandez al Finanțelor a cerut Uniunii Europene să ia în considerare un posibil embargou asupra importurilor de carne de vită din Brazilia.

Într-un discurs către naţiune, preşedintele Bolosnaro a spus că „incendii de pădure există în toată lumea şi nu pot servi ca pretext pentru sancţiuni internaţionale”.

Jair Bolsonaro, președintele Braziliei: „Credeți că alte țări care ne atacă, cum e o țară pe care nu o voi numi acum, dar care a spus ‘Amazonul nostru’ – a avut insolența să spună ‘Amazonul nostru’ – credeți că sunt interesate de voi, brazilienii, sau vor ca într-o zi să aibă și ele o parte din regiunea amazoniană?”

Redactor Robert Bălan articol publicat de Carmen Avram Ionescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s