­čçĚ­čç┤La deschiderea anului ┼čcolar 2019-2020, peste 3.600 de ┼čcoli nu au autoriza┼úie ISU, iar 3.000 nu au autoriza┼úie sanitar─â!

Doar c├óteva zile ne mai despart de ├«nceperea noului an ┼čcolar, motiv pentru care reprezentan┼úii Inspectoratelor ┼×colare Jude┼úene (ISJ) ╚Öi inspectorii de la Inspectoratele pentru Situa╚Ťii de Urgen╚Ť─â, au intrat ├«n linie dreapt─â cu verific─ârile privind stadiul actual de preg─âtire al unit─â┼úilor de ├«nv─â┼ú─âm├ónt din jude┼úe.Potrivit reprezentan╚Ťilor ISU, mii de elevi vor merge ├«n cl─âdiri ├«n care nu exist─â ap─â potabil─â iar clasele au mucegai. ├Än multe ┼čcoli din ┼úar─â, investi┼úiile nu s-au realizat de ani de zile, iar ├«n altele acestea au fost f─âcute degeaba. Fisurile din pere┼úi sunt astupate, iar apoi se d─â cu var pentru a nu se vedea g─âurile. ├Äntr-o ┼čcoal─â din Vaslui renov─ârile dureaz─â de 12 ani ┼či nu sunt gata nici acum.

Din cele peste 500 de cl─âdiri de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt (care g─âzduiesc gr─âdini╚Ťe, ╚Öcoli ╚Öi licee), din jude╚Ťul Olt, practic 120 sunt f─âr─â autoriza╚Ťie de securitate la incendiu. Trebuie precizat faptul c─â autoriza╚Ťia se acorda pe cl─âdire, nu pe institu╚Ťie. Adic─â o ╚Öcoal─â care are mai multe corpuri de cl─âdire trebuie s─â de╚Ťin─â autoriza╚Ťie pentru fiecare corp ├«n parte, ├«n condi╚Ťiile ├«n care necesit─â aceast─â autoriza╚Ťie. ÔÇ×Autoriza╚Ťia de securitate la incendiu se elibereaz─â ├«n cazul ├«n care la aceste ╚Öcoli, gr─âdini╚Ťe ╚Öi licee au intervenit modific─âri, ├«mbun─ât─â╚Ťiri, iar atunci aceste ╚Öcoli trebuie s─â se conformeze la normele respective. Unele dintre aceste cl─âdiri, mare parte din ele sunt ├«n procedur─â de autorizare. Prima etap─â este luarea acelui aviz de securitate la incendiu care presupune ca documenta╚Ťia care se va pune ├«n oper─â p├ón─â la finalizarea investi╚Ťiei respective s─â corespund─â normelor, urm├ónd ca dup─â luarea acestui aviz s─â se fac─â acele investi╚Ťii, moderniz─âri ╚Öi lucr─âri,  dup─â verificarea final─â rezult├ónd autorizarea cl─âdirii respective. ├Än prezent 121 din 508 cl─âdiri de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt din Olt nu au autoriza╚Ťie de securitate la incendiu. Procedura de autorizare dureaz─â ├«n func╚Ťie de investi╚Ťia respectiv─â. ├Än prim─â faz─â se ia acel aviz care ├«nseamn─â avizarea documenta╚Ťiei, astfel ├«nc├ót constructorul s─â respecte normele care trebuie ├«ndeplinite. Existen╚Ťa acelei autoriza╚Ťii de securitate la incendiu nu ├«nseamn─â c─â riscul de a se ├«nt├ómpla ceva este eliminat. Exist─â cl─âdiri autorizate care s─â ia foc. M─âsurile de prim─â interven╚Ťie ╚Öi de securitate sunt stabilite prin planurile de interven╚Ťie la fiecare cl─âdire ├«n parte. Procedura de autorizare ├«╚Öi urmeaz─â cursul ├«n paralel cu respectarea normelorÔÇŁ, au anun╚Ťat reprezentan╚Ťii ISU Olt, ├«n cadrul Colegiului Prefectural.

Ca ├«n fiecare an, de╚Öi mai sunt pu╚Ťine zile p├ón─â la ├«nceperea ╚Öcolii, la multe unit─â╚Ťi de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt lucr─ârile sunt ├«n toi. Potrivit datelor furnizate de ISJ Sibiu, ├«n toate unit─â┼úile ┼čcolare se desf─â┼čoar─â  lucr─âri de igienizare (243 cl─âdiri), de repara┼úii curente (174 cl─âdiri) ╚Öi reabilit─âri (3 cl─âdiri). ├Än prezent se execut─â lucr─âri ample de amenajare ├«n vederea mut─ârii Palatului Copiilor de pe strada Consitu╚Ťiei pe strada Henri Coand─â.

Totodat─â, gr─âdini╚Ťa din Hoghilag se afl─â ├«nc─â ├«n renovare, cu termen de finalizare ├«n 9 septembrie, reabilitarea ╚Öcolii din localitatea Valchid, comuna Hoghilag, se afl─â ├«n proces de atribuire, reabilitarea ╚Öi modernizarea Gr─âdini╚Ťei nr.1 ├«n ora╚Öul Dumbr─âveni se afl─â ├«n stadiu de proiectare, iar reabilitarea ╚Öi dotarea cu mobilier a ╚ścolii Gimnaziale Laslea se afl─â ├«n execu╚Ťie. De asemenea, sunt ├«n curs de execu╚Ťie, cu termen de finalizare 1 septembrie, respectiv 9 septembrie, grupurile sanitare din localit─â╚Ťile Boi╚Ťa, Netu╚Ö ╚Öi Noi╚Ötadt.

╚śi ├«n anul ╚Öcolar 2019 ÔÇô 2020 jude╚Ťul Sibiu va avea unit─â╚Ťi de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt f─âr─â calalizare ╚Öi ap─â, rezolvarea acestor situa╚Ťii fiind monitorizat─â de M.E.N ┼či Inspectoratul ┼×colar Jude┼úean Sibiu.

ÔÇ×├Än aten┼úia M.E.N ┼či a Inspectoratului ┼×colar Jude┼úean Sibiu se afl─â monitorizarea rezolv─ârii canaliz─ârii ┼či aliment─ârilor cu ap─â ├«n unit─â┼úile de ├«nv─â┼ú─âm├ónt, acolo unde nu exist─â sisteme centralizate la nivel de localitate (fose septice sau microsta┼úii de epurare, respectiv, pu┼úuri forate), dar ┼či refacerea/├«nlocuirea instala┼úiilor electrice, sanitare ┼či dotarea cu sisteme centralizate de ├«nc─âlzire (centrale termice). ├Än vederea eficientiz─ârii cheltuielilor privind utilit─â┼úile se dore┼čte anveloparea termic─â a cl─âdirilor prin analiza indicatorilor termici ┼či finan┼úarea unor lucr─âri de izolare termic─â a construc┼úiilor ┼či ├«nlocuirea t├ómpl─âriei exterioare cu t├ómpl─ârie cu geam termopan pentru eliminarea pierderilor energetice ale cl─âdirilor.

Subliniem faptul c─â cl─âdirile ├«n care func┼úioneaz─â unit─â┼úile de ├«nv─â┼ú─âm├ónt sunt, conform  Legii nr. 1 / 2011, proprietatea Consiliilor Locale, acestea av├ónd obliga┼úia aloc─ârii sumelor din bugetul local/de stat pentru  ├«ntre┼úinerea ┼či repara┼úia lor, precum ┼či pentru ob┼úinerea autoriza┼úiei de securitate la incendiuÔÇŁ, se mai arat─â ├«n raport.

├Än anul ╚Öolar 2019 ÔÇô 2020 exist─â ╚Öi 42 unit─â╚Ťi de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt care nu sunt cuprinse ├«ntr-un program de finan╚Ťare, de╚Öi necesit─â lucr─âri investi╚Ťionale ├«n vederea desf─â╚Ťur─ârii activit─â╚Ťii ├«n condi╚Ťii optime.

├Än Banatul de munte exist─â 129 de unit─â╚Ťi de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt dintre acestea 32 unit─â╚Ťi nu au autoriza╚Ťia sanitar─â, dar au plan de conformare, de asemenea aceastea trebuie s─â ├«╚Öi ob╚Ťin─â autoriza╚Ťiile de func╚Ťionare.

ÔÇ×├Än jude╚Ťul Cara╚Ö-Severin avem 129 de unit─â╚Ťi de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt cu personalitate juridic─â, 399 structuri cl─âdiri, dintre acestea 32 unit─â╚Ťi nu au autoriza╚Ťia sanitar─â, dar au plan de conformare, 2 au probleme mai mari ├«n 2 sate, cel─âlalte sunt ├«n diferite faze pe reabilitare cu finan╚Ťare prin PNDL 1, PNDL 2 ╚Öi fonduri guvernamentale. Din punctul de vedere al ISU avem 32 de unit─â╚Ťi, toate cu lucr─âri structurale, urmeaz─â ca dup─â depunerea documenta╚Ťiei s─â-╚Öi ob╚Ťin─â ╚Öi aceste autoriza╚Ťii de func╚Ťionare. Lucr─ârile de igienizare au fost verificate ╚Öi nu avem probleme nici ├«n ╚Öcoli ╚Öi nici ├«n internate. Microbuzele ╚Öcolare: avem 99 de microbuze ├«n Cara╚Ö-Severin dintre care 64 sunt ├«nmatriculate la ╚Öcoli ╚Öi 35 la UAT-uri, s-au f─âcut verific─âri la ele, iar p├ón─â ├«n data de 6 septembrie absolut toate microbuzele scolare for fi verificte de angaja╚Ťii de la Inspectoratul de Poli╚Ťie Jude╚ŤeanÔÇŁ, a declarat prefectul jude╚Ťului Cara╚Ö-Severin, Matei Lupu, ├«n cadrul videoconferin╚Ťei ce a avut loc ├«n aceast─â diminea╚Ť─â.

Cursurile noului an ┼čcolar 2019 ÔÇô 2020 vor ├«ncepe ├«n data de 9 septembrie. Premierul Viorica D─âncil─â ├«i ceruse, la sf├ór╚Öitul lunii iulie, ministrului Educa╚Ťiei de atunci, Ecaterina Andronescu, s─â analizeze posibilitatea ├«nceperii anului ╚Öcolar ├«n data de 16 septembrie. Ini╚Ťial, ministrul Educa╚Ťiei stabilise, prin ordin guvernamental, ├«nceperea ╚Öcolii la data de 9 septembrie.

Nou─â ╚Öcoli din Prahova nu au fost ├«nc─â autorizate din punct de vedere sanitar. Cu alte cuvinte, ├«n aceste unit─â╚Ťi de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt nu sunt respectate condi╚Ťiile sanitare.

ÔÇ×Este vorba de acelea╚Öi unit─â╚Ťi de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt ca anul trecut, unde fie nu exist─â ap─â potabil─â sau apa potabil─â nu corespunde din punct de vedere bacteriologie sau unde toaletele existente sunt ├«n exteriorul unit─â╚Ťilor de ├«nv─â╚Ť─âm├óntÔÇŁ, a precizat M─âd─âlina Lupea, prefectul jude╚Ťului Prahova.

├Än anul ╚Öcolar 2018 – 2019, 11 unit─â╚Ťi de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt nu au avut autoriza╚Ťie din punct de vedere sanitar.

Nici c├ónd vine vorba de autorizare sau avizare ├«mpotriva incendiilor situa╚Ťia nu este una fericit─â. Din totalul de 897 de cl─âdiri, 52 sunt ├«n curs de autorizare ╚Öi avizare.

Redactor Robert Bălan articol publicat de Andrei Marian Mihai și Carmen Avram Ionescu

Las─â un r─âspuns

Completeaz─â mai jos detaliile tale sau d─â clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul t─âu WordPress.com. Dezautentificare /  Schimb─â )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul t─âu Google. Dezautentificare /  Schimb─â )

Poz─â Twitter

Comentezi folosind contul t─âu Twitter. Dezautentificare /  Schimb─â )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul t─âu Facebook. Dezautentificare /  Schimb─â )

Conectare la %s