­čçĚ­čç┤Diaspora: Num─âr dezam─âgitor de mic al rom├ónilor care s-au ├«nregistrat ca aleg─âtori ├«n str─âin─âtate!

Autoritatea Electoral─â Permanent─â (AEP) a transmis c─â, dup─â 33 de zile de func╚Ťionalitate a portalului http://www.votstrainatate.ro, num─ârul cet─â╚Ťenilor rom├óni care s-au ├«nregistrat ca aleg─âtori ├«n str─âin─âtate este dezam─âgitor de mic, ├«n condi╚Ťiile ├«n care mai sunt doar 12 zile pentru ├«nscriere.Aleg─âtorii care doresc s─â voteze ├«n str─âin─âtate, la alegerile pentru Pre┼čedintele Rom├óniei din anul 2019, se pot ├«nregistra ca aleg─âtori ├«n str─âin─âtate, prin intermediul unui formular on-line, p├ón─â cel t├órziu la data de 11 septembrie 2019, ora 23:59:59. ├Äns─â AEP inten╚Ťioneaz─â s─â prelungeasc─â perioada de ├«nregistrare cu patru zile, p├ón─â ├«n 15 septembrie.

Pre╚Öedintele AEP, Constantin-Florin Mitule╚Ťu-Buic─â, face un apel c─âtre to╚Ťi cet─â╚Ťenii care se afl─â ├«n str─âin─âtate cu documente legale de ┼čedere (conform Ordinul ministrului afacerilor externe nr. 1627 din 26.08.2019, care abrog─â Ordinul nr. 500/2016) s─â se ├«nregistreze, pentru ca autorit─â╚Ťile rom├óne s─â ├«nfiin╚Ťeze sec╚Ťii de votare conform num─ârului de ├«nregistr─âri, ┼či nu pe baza unor informa╚Ťii vehiculate ├«n spa╚Ťiul public referitoare la num─ârul de cet─â╚Ťeni care s-ar afla ├«ntr-o localitate sau stat.

ÔÇ×Dac─â la scrutinul din 26 mai au fost organizate ├«n str─âin─âtate 441 de sec╚Ťii de votare ┼či au votat aproape 400.000 de cet─â╚Ťeni, acum estim─ârile MAE arat─â c─â trebuie ├«nfiin╚Ťate nu mai pu╚Ťin de 900 de sec╚Ťii de votare, estim─âri care nu au ├«n spate o eviden╚Ť─â clar─â a inten╚Ťiei de vot la alegerile preziden╚Ťiale din anul 2019, respectiv ├«n datele de 8, 9, 10 noiembrie ┼či 22, 23, 24 noiembrie 2019ÔÇŁ, a precizat pre╚Öedintele AEP.

Reamintim c─â, potrivit legii, dac─â se ├«nregistreaz─â cu op╚Ťiunea pentru vot la sec╚Ťiile de votare cel pu╚Ťin 100 de cet─â╚Ťeni din aceea╚Öi localitate sau grup de localit─â╚Ťi, pentru ace╚Ötia va fi ├«nfiin╚Ťat─â o sec╚Ťie de votare.

Datele privind prezen╚Ťa la vot ├«n str─âin─âtate pot fi vizualizate la adresa https://prezenta.bec.ro/europarlamentare26052019/abroad-pv-final

ÔÇ×M─â a╚Ötept ca m─âcar cei aproape 400.000 de cet─â╚Ťeni rom├óni care au votat la europarlamentare, unii a╚Ötept├ónd multe ore la coad─â, s─â se ├«nregistreze, astfel ├«nc├ót s─â nu avem sec╚Ťii de votare care s─â func╚Ťioneze nejustificatÔÇŁ, a mai spus Constantin-Florin Mitule╚Ťu-Buic─â.

Pre╚Öedintele AEP precizeaz─â c─â a luat act de solicit─ârile unor cet─â╚Ťeni rom├óni c─âtre misiunile diplomatice pentru ├«nfiin╚Ťarea c├ótorva sute de sec╚Ťii de votare ├«n str─âin─âtate, dar c─â, pe baza ├«nregistr─ârilor de p├ón─â acum, nu ar putea fi ├«nfiin╚Ťate legal nici m─âcar zece sec╚Ťii de votare.

Astfel, p├ón─â joi, 29 august 2019, ora 16.00, erau ├«nregistra╚Ťi pe portalul http://www.votstrainatate.ro doar 13.800 de aleg─âtori rom├óni pentru vot la sec╚Ťia de votare ╚Öi doar 14.401 de aleg─âtori pentru votul prin coresponden╚Ť─â.

├Än topul ├«nregistr─ârilor sunt Marea Britanie, Germania ╚Öi Spania, dar cu un num─âr foarte mic ├«n compara╚Ťie cu num─ârul de cet─â╚Ťeni rom├óni care au votat ├«n aceste ╚Ť─âri la scrutinul din 26 mai 2019.

O statistic─â defalcat─â a situa╚Ťiei ├«nregistr─ârilor pe ╚Ť─âri poate fi vizualizat─â pe portalul http://www.votstrainatate.ro la urm─âtoarele linkuri:

https://www.votstrainatate.ro/VotLaSectie/Statistica

https://www.votstrainatate.ro/VotCorespondenta/Statistica

Pre╚Öedintele AEP reitereaz─â ├«ndemnul c─âtre cet─â╚Ťenii rom├óni din str─âin─âtate s─â opteze pentru votul prin coresponden╚Ť─â, a c─ârui procedur─â este simpl─â, sigur─â ╚Öi eficient─â ╚Öi care reprezint─â o modalitate modern─â de vot anticipat la distan╚Ť─â.

Preciz─âm c─â pentru exercitarea votului prin coresponden╚Ť─â trebuie parcur╚Öi urm─âtorii pa╚Öi:

1. ├ÄNREGISTRAREA ÔÇô completarea formularului online de pe portalul http://www.votstrainatate.ro cu op┼úiunea pentru votul prin coresponden┼ú─â. La acest formular trebuie anexat─â copia scanat─â sau fotografia actului de identitate ╚Öi copia documentului care dovede┼čte dreptul de ┼čedere, eliberat de autorit─â┼úile str─âine (vezi Ordinul ministrului afacerilor externe nr. 1627 din 26.08.2019, care abrog─â Ordinul nr. 500/2016).

2. PRIMIREA DOCUMENTELOR ÔÇô Po┼čta Rom├ón─â transmite aleg─âtorului urm─âtoarele documente necesare exercit─ârii votului prin coresponden┼ú─â:

ÔÇó dou─â plicuri exterioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;

ÔÇó dou─â plicuri interioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;

ÔÇó dou─â autocolante cu men┼úiunea ÔÇ×VOTATÔÇŁ, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;

ÔÇó dou─â certificate de aleg─âtor, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;

ÔÇó dou─â buletine de vot prin coresponden┼ú─â, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;

ÔÇó instruc┼úiuni privind exercitarea dreptului de vot;

ÔÇó dou─â autocolante cu adresa biroului electoral pentru votul prin coresponden╚Ť─â din ╚Ťar─â, pe care aleg─âtorul care a optat pentru transmiterea votului prin coresponden╚Ť─â ├«n ╚Ťar─â ├«l va aplica pe plicul exterior.

3. VOTAREA

ÔÇó Pe buletinul de vot se lipe┼čte autocolantul cu men┼úiunea ÔÇ×VOTATÔÇŁ pe patrulaterul cu candidatul preferat;

ÔÇó Buletinul de vot astfel marcat se introduce ├«n plicul interior, care nu are niciun semn distinctiv, apoi acesta se sigileaz─â;

ÔÇó Se completeaz─â certificatul de aleg─âtor, men┼úion├ónd data ┼či semn├ónd olograf;

ÔÇó Se introduce plicul interior ┼či certificatul de aleg─âtor ├«n plicul exterior, care se sigileaz─â;

ATEN╚ÜIE! ├Än cazul celui de-al doilea tur de scrutin pentru Pre╚Öedintele Rom├óniei, ├«nainte de a aplica timbrul autocolant pe patrulaterul ce con╚Ťine candidatul pentru care opteaz─â, aleg─âtorul se asigur─â c─â acesta particip─â la cel de-al doilea tur de scrutin.

4. EXPEDIEREA ÔÇô Aleg─âtorul cu domiciliul sau re╚Öedin╚Ťa ├«n str─âin─âtate are trei variante de expediere a plicului exterior sigilat care con╚Ťine votul s─âu:

ÔÇó ├«l trimite ├«n ╚Ťar─â, depun├ónd plicul la orice oficiu po╚Ötal ori ├«n orice cutie po╚Ötal─â a statului-gazd─â;

ÔÇó ├«l depune la orice operator de curierat sau ├«l poate transmite la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din statul-gazd─â, dup─â caz, pe cheltuiala sa;

ÔÇó ├«l poate depune personal la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din ╚Ťara-gazd─â dup─â caz.

Constantin-Florin Mitule╚Ťu-Buic─â ├«i asigur─â pe to╚Ťi cet─â╚Ťenii c─â datele lor personale sunt ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi c─â acestea sunt folosite de AEP ╚Öi MAE exclusiv pentru aceste alegeri, fiind exclus─â posibilitatea ca acestea s─â poat─â fi accesate de alte entit─â╚Ťi sau institu╚Ťii.

Redactor Sab─âu Ionela Pascu articol publicat de Andrei Marian Mihai

Las─â un r─âspuns

Completeaz─â mai jos detaliile tale sau d─â clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul t─âu WordPress.com. Dezautentificare /  Schimb─â )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul t─âu Google. Dezautentificare /  Schimb─â )

Poz─â Twitter

Comentezi folosind contul t─âu Twitter. Dezautentificare /  Schimb─â )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul t─âu Facebook. Dezautentificare /  Schimb─â )

Conectare la %s