🇷🇴🇲🇩Maria Grapini invitată la Chișinău sa sărbătorească Ziua Limbii Române!

Sfârșitul de săptămână a transformat Chișinăul într-un pol de românism autentic, ce-a răsunat de poezie, muzică și trăire tricoloră, într-o atmosferă de patriotism pur și bucurie frățească.Europarlamentarul Maria Grapini a fost oaspete special, atât al Ambasadei României la Chișinău și Ministerul Românilor de Pretutindeni – de Ziua Limbii Române, cât și al Institutului Cultural Român Mihai Eminescu, alături de instituții prestigioase din Republica Moldova – Academia de Științe a Moldovei, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, Institutul de Filologie Română Bogdan Petriceicu-Hașdeu, Centrul Academic Internațional Mihai Eminescu, Primăria Municipiului Chișinău, dar și Primăria comunei Dumbrăveni din România – la ediția a VIII-a a Congresului Mondial al Eminescologilor.

„Ambasada României la Chișinău a premiat 60 de elevi care au realizat cele mai  frumoase eseuri despre limba română! A fost emoționant pentru toți românii sosiți aici! S-a cântat și s-a jucat, în aplauze și emoții, s-a vorbit și simțit românește, într-o zi căreia ar trebui să-i acordăm o importanță majoră! Ziua Limbii Române e ziua noastră, a românilor de pretutindeni, trebuie să fim mândri de ea și de noi! Felicitări elevilor, profesorilor și părinților!”, a declarat Maria Grapini.

Duminică, 1 septembrie, europarlamentarul Maria Grapini le-a vorbit celor prezenți, de la tribuna celei de-a VIII-a ediții a Congresului Mondial al Eminescologilor, pledând pentru unitate și patriotism. Academicieni, profesori, oameni de cultură din România și Republica Moldova au fost de acord că o națiune poate supraviețui vremurilor neprietenoase doar prin forța unității poporului său.

„Mă bucur mult că am întâlnit români – oameni de cultură din România și Republica Moldova, dar și semeni care trăiesc acum în alte țări. Sunt convinsă că, prin istoria comună, cultură, tradiții și limbă, putem să rezistăm ca țară! Marele Eminescu ne unește, așadar trebuie să luptăm pentru unitate!”, a spus europarlamentarul Maria Grapini.

Maria Grapini a primit din partea Institutului Cultural Român Mihai Eminescu si Academiei Române a Republicii Moldova Diploma de Recunoștință pentru promovarea operei și personalității lui Mihai Eminescu în întreaga lume, semnată de către academicianul Mihai Cimpoi.

„Au fost două zile extraordinare, pe care le-am trăit la o intensitate majoră, împreună cu românii noștri minunați! Împreună! Acesta este cuvântul care ar trebui să ne conducă, acum și întotdeauna, spre România pe care cu toții o dorim prosperă, demnă și importantă în lume! La Chișinău, zilele acestea, am fost ÎMPREUNĂ!”, a mai declarat europarlamentarul Maria Grapini.

Redactor Sabău Ionela Pascu articol publicat de Ghicioi Mariana

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s