🇷🇴Guvernul Dăncilă va interzice cetățenilor străini să mai cumpere terenuri agricole în România…

Guvernul Dăncilă intenționează să interzică cetățenilor străini să mai cumpere terenuri agricole în România. Proiectul de lege care prevede să restricționeze achizițiile pământurilor de către străini, prin modificara Legii 17/2014,  a fost introdus de executivul român pe lista priorităților legislative în următoarea sesiune parlamentară.

”Din 2014 până în primul semestru al anului 2017 au fost vândute 469.984 hectare de teren. Evaluările efectuate, privitoare la aplicarea legii și evoluțiile pe piața funciară, au identificat aspecte care implică necesitatea modificării condițiilor de vânzare a terenurilor agricole, astfel încât tinerii să aibă acces pe piața funciară, să se realizeze exploatații economice care să producă pentru piață, comasarea terenurilor agricole, precum și diminuarea achiziției terenurilor pe piața funciară pentru scopuri speculative”, se spune în expunerea de motive a proiectului.

Prima modificare prevede dreptul de preempțiune. Vânzătorul va fi obligat să vândă terenul mai întâi co-proprietarului sau rudelor de până la gradul I, apoi arendașilor, tinerilor fermieri, vecinilor și Agenției Domeniilor Statului, exact în această ordine.

În același timp, în cazul în care proiectul va fi adoptat, persoanele fizice care doresc să cumpere un teren agricol mai mare de 30 de hectare vor trebui să aibă domiciliul sau reședință pe raza localității unde se află terenul și să desfășoare activități agricole în raza localității cel puțin cinci ani până la publicara anunțului cu oferta de vânzare a terenului.

Companiile vor fi obligate să aibă adresa juridică sau sediu secundar în raza localității terenului propus spre vânzare, să desfășoare activități Agricole în acea zonă cel puțin 5 ani până la publicarea anunțului de vânzar, iar venituril obținute din activități Agricole să reprezinta cel puțin 75 la sută din veniturile obținute în ultimii 3 ani.

Pentru a evita speculații pe piața funciară, proiectul reglementează și obligativitata utilizării stricte a terenurilor agricole pentru desfășurarea activităților agricole de către proprietarii acestor terenuri, fie în regim de exploatare directă, fie prin încheierea contractelor de arendare.

Totodată, potrivit proiectului de lege, terenurile agricole situate în extravilan vor putea fi vândute doar după o perioadă de 15 ani de la data cumpărării.

În prezent, în România aproximativ 800 de cetățeni străini și companii străin dețin pest 400 mii de hectare de teren arabil.

Redactor Sabău Ionela Pascu articol publicat de Sonia Ivănescu

Un gând despre “🇷🇴Guvernul Dăncilă va interzice cetățenilor străini să mai cumpere terenuri agricole în România…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s