🇧🇸🌪După trecerea uraganului Dorian, Bahams, caută mii de dispăruți printre ruine…

Mirosul lipicios de moarte pătrunde in peisajul pe care uraganul Dorian l-a lăsat în urmă în Bahamas, spun supraviețuitorii.„Puteți simți mirosul de cadavre în timp ce vă plimbați prin Marsh Habour”, a povestit, Sandra Sweeting, o locuitoare a orașului, în Grand Abaco, în timp ce așteptă la aeroport un avion care să o preia de pe una dintre cele mai devastate insule.

„Sute, trebuie să existe sute” de cadavre, a spus Anthony Thompson, 27 de ani, un muncitor de la pompe funebre. 60% din orașul Marsh Habour a fost distrus, potrivit Guvernului central.

Bilanțul mortal oficial al trecerii lui Dorian prin arhipelagul idilic din Caraibe a trecut de 45 de morți, dar există câteva mii de persoane pe listele de dispăruți, și se teme că numărul mortilor va crește alarmant la sute de persoane. Autoritățile au cerut locuitorilor să se pregătească pentru cele mai rele predicții. „Cred că pot spune că bilanțul final al victimelor mortale va fi terifiant”, a declarat ieri, premierul statului Bahamas, Hubert Minnis.

Cu o mișcare lenta, dar foarte intensa, uraganul Dorian a menținut categoria 5 când duminică seara a fost pătruns pe arhipelag și timp de 48 de ore a semanat apocalipsa pe Insulele Abaco și Grand Bahama. A fost nevoie alte 24 de ore până când starea vremii s-a stabilizat și autoritățile au putut să trimită echipe de salvare pentru a evalua situația și să înceapă să organizeze operațiunile de salvare. Chiar ieri, personalul specializat în evacuări, precum și alimentele sau medicamentele pentru supravietuitori, au ajuns în insulele cele mai afectate.

Daunele „catastrofale” vor fi resimțite de generații întregi, a declarat premierul țării. „A fost Katrina noastră”, a spus ministrul Sănătății, Duane Sands, referindu-se la uraganul care a devastat Louisiana și mai ales orașul New Orleans în 2005.

Dorian este cel mai puternic uragan care a lovit vreodată arhipelagul de când există înregistrări. Națiunile Unite estimează că există aproximativ 76.000 de persoane, într-o țară cu 390.000 de locuitori, care au nevoie de ajutor umanitar.

Autoritățile lucrează împotriva timpului pentru localizarea și salvarea supraviețuitorilor, în timp ce se tem că următorul capitol al nenorocirii plantate de Dorian va fi o criză de sănătate publică din cauza poluării apei.

Întreruperea comunicațiilor și absența energiei electrice fac eforturile de salvare deosebit de complicate.

Slăbit și coborât la categoria 1, ciclonul a continuat ieri, drumul spre nord pe coasta Atlanticului și a lovit arhipelagul Outer Banks (Carolina de Nord) cu ploi abundente la Cap Hatteras și Insula Ocracoke, unde au avut loc Inundații catastrofale. Unii dintre cei care nu au părăsit insula la timp au trebuit să urce la mansarda caselor pentru a se proteja de apă.

Aproape 400.000 de oameni au rămas fără energie electrică în Carolina de Nord și Carolina de Sud. Acesta ar trebui să fie actul final al lui Dorian. Ochiul uraganului se deplasează acum cu vânturi de maximum 150 de kilometri pe oră spre coasta New England (SUA) și Nova Scotia (Canada), unde ar trebui să ajungă la sfârșitul zilei de azi sub formă de furtuni tropicale înainte de a dispărea in ocean.

Redactor Sabău Ionela Pascu articol publicat de Andrei Marian Mihai

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s