🇮🇷Iran: OIEA a anunţat sâmbătă că va folosi centrifuge mai moderne şi mai performante pentru a-şi spori rezervele de uraniu…

Agenţia de Energie Atomică a Iranului (OIEA) a anunţat sâmbătă că va folosi centrifuge mai moderne şi mai performante pentru a-şi spori rezervele de uraniu îmbogăţit, în cea de-a treia fază a reducerii angajamentelor nucleare ale Teheranului din acordul internaţional privind capacităţile nucleare ale ţării din Golful Persic încheiat cu marile puteri în iulie 2015, informează dpa şi EFE.Behrouz Kamalvandi, purtător de cuvânt al OIEA, a declarat într-o conferinţă de presă că, în pofida reducerii angajamentelor nucleare, Iranul va continua să permită o monitorizare internaţională a activităţii sale în acest domeniu.

OIEA a dezvoltat 20 de centrifuge de tip IR-4 şi alte 20 de tip IR-6, a precizat Kamalvandi, în condiţiile în care acordul nuclear din 2015 nu autorizează în acest stadiu producerea de uraniu îmbogăţit decât cu centrifuge de primă generaţie, de tip IR-1.

„Vom continua cooperarea cu agenţia nucleară internaţională chiar şi în această nouă fază şi nu vom limita accesul inspectorilor AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică – n.r.) la facilităţile noastre”, a anunţat Kamalvandi.

Directorul interimar al AIEA, Cornel Feruţă, intenţionează să se întâlnească duminică cu responsabili iranieni cu rang înalt pentru a discuta despre aceste planuri, scrie dpa.

Oficialitatea iraniană a atras atenţia că părţile implicate în salvarea acordului din 2015 au intrat în criză de timp şi că Teheranul are capacitatea de a îmbogăţi uraniu dincolo de limita de 20%, deşi nu intenţionează să facă acest lucru deocamdată.

„Am început să înlăturăm limitările asupra programului nostru de cercetare şi dezvoltare impuse de acord… ceea ce presupune dezvoltarea unor centrifuge mai rapide şi mai avansate… toţi aceşti paşi sunt reversibili dacă cealaltă parte îşi respectă promisiunile”, a declarat Kamalvandi, potrivit Reuters.

Reacția SUA la anuntul Iranului:

Şeful Pentagonului, Mark Esper, a declarat sâmbătă, la Paris, că nu este deloc surprins că Iranul a decis să folosească centrifuge mai performante, care vor creşte stocul de uraniu îmbogăţit, informează AFP.

„Nu sunt deloc surprins că Iranul a anunţat că va încălca JCPOA” (acordul din 2015 privind programul nuclear iranian), a declarat Esper într-o conferinţă de presă comună cu omologul său francez Florence Parly. „Îl încalcă deja, încalcă tratatul de neproliferare de ani buni, deci nu este o surpriză”, a comentat şeful Pentagonului.

În privinţa situaţiei din Afganistan, Esper a mai declarat că, deşi caută să ajungă un acord politic cu talibanii, Washingtonul nu va accepta orice fel de acord, în contextul în care un val de violenţe a umbrit negocierile dintre SUA şi talibani.

„Opinia Statelor Unite este că cea mai bună modalitate de a avansa este un acord politic şi la asta lucrăm chiar acum cu sârguinţă, dar asta nu înseamnă că vom accepta orice fel de acord”, a insistat Esper. „Ne vom asigura că avem un acord bun, un acord suficient de bun care să garanteze cel puţin securitatea (…) şi un viitor mai bun pentru poporul afgan”, a adăugat ministrul apărării american.

Redactor Sabău Ionela Pascu articol publicat de Emilian Ionescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s