🇷🇴Acuzații grave! Un jurnalist român îl acuza pe Iohannis că a “manevrat, prin statul subteran, contra Rovanei Plumb”

Jurnalistul, Sorin Roșca Stănescu a declarat la Antena 3 că președintele Iohannis a avut implicare ocultă în respingerea Rovanei Plumb.”Am informații, Iohannis a manevrat, prin statul subteran, contra Rovanei Plumb”, a declarat Sorin Roșca Stănescu.

Stănescu atrage atenția că pretențiile lui Iohannis de a influența nominalizarea comisarului european sunt ilegale, președintele neavând atribuții în acest sens.

După ce a fost refuzata definitiv de Comisia Juridică a PE, pentru postul de comisar european al transporturilor, Rovana Plumb a lansat și ea un rând de acuzații inpotriva președintelui Iohannis și a Comisiei JURI: ”Atitudinea incorectă a Comisiei JURI a fost încurajată de opoziția din România, în frunte cu Președintele Iohannis, care anunța cu o oră înaintea deciziei că dorește consultări pe tema nominalizării unui nou comisar european”.

Plumb îi acuză și pe cei doi europarlamentari suspectați a avea legături de subordonare față de Franța și Germania – Dacian Cioloș, respectiv Siegfred Mureșan.

De asemenea, Rovana Plumb arată că stingerea conflictului de interese ”a fost o acțiune proactivă”, pentru care a considerat necesar ”să intervin pentru a elimina orice dubiu din partea Comisiei JURI, chiar dacă aceasta nu a făcut recomandări, așa cum îi cerea Regulamentul și chiar dacă posibilul conflict de interese era, în esență, o finanțare în acord cu legislația electorală din România”.

”Decizia Comisiei JURI se situează și în afara Regulamentului de Procedură deoarece conform articolului 2, paragraf c), Comisia Juridică ar fi trebuit să ofere o serie de recomandări care să ajute candidatul să rezolve eventualele neclarități”, acuză Rovana Plumb.

Demnitarul PSD explică faptul că ”recomandările pot merge până la a i se indica respectivului candidat să renunțe la bunurile sau acțiunile care ar crea posibile conflicte de interese sau să găsească soluții financiare pentru a stinge un posibil conflict”.

În acest fel a procedat în cazul altor comisari desemnați de către guvernele lor din Austria și Spania, arată Plumb, care atrage atenția că doar în ultimă instanță, Comisia JURI poate să sugereze chiar schimbarea portofoliului. ”Niciunul dintre acești pași nu a fost respectat, subliniază Rovana Plumb.

”În aceste condiții, este evident că decizia Comisiei JURI a fost una politică”, spune Rovana Plumb, ”Majoritatea Comisiei a urmărit doar să incrimineze și să discrimineze, nu să sprijine procesul de audiere și să ofere soluții, așa cum îi cerea Regulamentul”.

Redactor Sabău Ionela Pascu articol publicat de Doinița Fătu corespondent WordPress la Bruxelles

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s