🇷🇴Justiția explodează! Decizie nemaivăzută pentru Kovesi…

Consiliul Superior al Magistraturii a făcut recurs la decizia Curţii de Apel Bucureşti care obligă instituţia să îi recunoască fostei şefe DNA, Laura Codruţa Kovesi, gradul profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Numai că, termenul de judecată al recursului a fost stabilit peste doi ani, adică pe 11 noiembrie 2021.Laura Codruța Kovesi primește o mână de ajutor de la Secția de Contencios Administrativ de la Înalta Curte de Casație și Justiție, care a decis să amâne peste 2 ani, primul termen al recursului Consilului Superior al Magistraturii, care a atacat decizia Curții de Apel București care a decis recunoașterea gradului de procuror de Parchet pe lângă Înalta Curte fostei șefe a DNA , anunță jurnalul.antena3.ro.

Magistrații Curții de Apel București au decis că Laura Codruța Kovesi poate fi procuror la Parchetul Instanței Supreme, fără să susțină un concurs național, acest lucru fiind atacat cu recurs de către Consiliul Superior al Magistraturii.

Deși Kovesi nu deține gradul profesional cel mai înalt la nivelul Parchetelor dIn România, amânarea recursului pentru dată de 11 noiembrie 2021 reprezintă o gură de oxigen pentru ea, fosta șefa a DNA  putând să ocolească legea și să ocupe șefia Parchetului European, chiar dacă nu deține calificarea prevăzută de Regulamentul Consiliului UE.

Odată cu decizia de a se înscrie în lupta pentru șefia Parchetului European,Laura Codruța Kovesi a vrut să obțină gradul profesional de procuror de Parchet  de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, fără să susțină concurs național , așa cum spune legea.Fosta șefă a DNA a făcut o cerere, în acest sens, către Secția de Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. CSM a decis că este inadmisibilă această solicitare și a respins pretențiile, printr-o hotărâre. Kovesi a atacat hotărârea CSM la Curtea de Apel București, care , în primăvara acestui an,i-a dat câștig de cauză, CSM fiind obligat să-i acorde calificarea cerută, fără niciun concurs. Deoarece decizia Curții de Apel București nu era definitivă, CSM a declarat recurs împotriva ei, calea de atac fiind transmisă instanței superioare competențe să o soluționeze, la data de 11 iulie 2019.

La sfârșitul săptămânii trecute, completul Înaltei Curți de Casație și Justiție  a stabilit data la care să înceapă judecarea recursului Consiliului Superior al Magistraturii în litigiul cu Laura Codruța Kovesi, împotriva unei hotărâri a Curții de Apel București, și anume data de  11 noiembrie 2021, la ora 9.00 dimineața.

Termenul la care se va judeca recursul depășește, cu doi ani, data la care Laura Codruța Kovesi va fi, probabil, investită de Parlamentul European în funcția politică de procuror general al Parchetului European EPPO. Decizia de amânare cu doi ani a procesului lasă în ambiguitate respectarea  unui criteriu obligatoriu de către Kovesi pentru a putea fi numită procuror general european. În Regulamentul Consiliului UE, prin care s-a luat decizia înființării și funcționării EPPO, se precizează clar condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un magistrat pentru a ocupă funcția de procuror general al Parchetului European,  și anume că “trebuie să dețină calificativele necesare pentru numirea în cele mai înalte funcțîi la nivelul Parchetelor și al magistraturii din statele membre de unde provin”. În România, acest calificativ poartă numele de grad profesional de procuror de Parchet de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, adică subiectul litigiului dintre Laura Codruța Kovesi și  Consiliul Superior al Magistraturii.

Fosta șefă a DNA a solicitat, la sfârșitul anului trecut, atribuirea gradului profesioal de procuror de Parchet de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, fără examen, cerere respinsă, în 6 noiembrie 2018, de Secția pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. Laura Kovesi a atacat în instanță acest verdict, și a depus, în luna martie, și o plângere prealabilă, tot la CSM, împotriva Hotărârii Secției de Procurori, care a fost  respinsă chiar în ziua în care ea era audiată în plenurile reunite ale comisiilor de la Parlamentul European. Kovesi a afirmat atunci  că îndeplinește această condiție minimală, invocând faptul  că, pentru numirea să politică, la propunerea ministrului justiței, cu avizul consultativ al CSM, și prin decret al președintelui României, pentru funcția de procuror general sau de procuror șef al CSM, nu se face trimitere  la gradul profesional.

CSM i-a atras atenția lui Kovesi că face confuzii.

Prin Hotărârea CSM nr, 673, din noiembrie 2018, prin care Secția de Procurori a respins cererea Laurei Codruța Kovesi, se arată că „numirea procurorilor în funcţii de conducere în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau al Direcţiei Naţionale Anticorupţie nu trebuie confundată cu promovarea acestor procurori la unităţile de Parchet respective, întrucât legea face distincţie între noţiunile de promovare şi numire, pentru fiecare în parte fiind prevăzute proceduri distincte. În document se mai arată  precizează că „nu există nicio dispoziţie legală expresă derogatorie de la procedura de promovare în funcţîi de execuţie pentru cei care au funcţîi de conducere în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”.

Kovesi va ocupa, cel puțin doi ani, șefia Parchetului European, iar o admitere a recursului CSM în privința gradului ei profesional nu va mai putea schimba cu nimic faptul că, în 2019, Kovesi a fost “unsă” la conducerea Parchetului European. Acest lucru ar putea afecta cariera ei de după sfârșitul anului 2021, dacă condițiile prevăzute în Regulament nu vor fi modificate.Succesiunea de evenimente, și anume modul în care Curtea de Apel Bucureșt i-a admis acțiunea, negocierile politice agresive din Parlamentul European și scoaterea contracandidatului francez Jean Francois Bohnert din cursă, prin preluarea unei alte funcții în procuratura de la Paris, culminând cu  stabilirea termenului recursului pentru sfârșitul anului 2021  descriu un plan minuțios pus la punct pentru reciclarea Laura Codruța Kovesi. Aceasta mai este și inculpat în două dosare instrumentate de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, fiind acuzată de infracțiuni grave de corupție.

Articol publicat de Andrei Marian Mihai

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s