🌋Vulcanul Ulawun din Papua Noua Guinee, considerat printre cei mai periculoşi din lume, a erupt din nou…

Vulcanul Ulawun din Papua Noua Guinee, considerat printre cei mai periculoşi din lume, a erupt din nou marţi dimineaţă, aruncând în aer lavă şi o coloană groasă de fum negru, informează AFP, potrivit agerpres.Între 7.000 şi 13.000 de locuitori şi-au părăsit deja casele în luna iunie în timpul erupţiei anterioare a Ulawun, aflat pe insula Noua Britanie, din arhipelagul Bismarck. Unii dintre aceştia s-au întors recent la casele lor.

O reluare a activităţii seismice a fost observată luni la prânz, înainte de începerea erupţiei marţi la ora locală 04:30 (luni 18:30 GMT), potrivit lui Ima Itikarai, director adjunct al Observatorului de vulcanologie din Rabaul, unul dintre principalele oraşe de pe insula Noua Britanie.

Cu o înălţime de 2.334 metri, Ulawun este unul dintre cei 16 vulcani identificaţi de International Association of Volcanology and Chemistry of the Earth’s Interior ca meritând cercetări speciale din cauza riscului de erupţii violente.

Papua Noua Guinee se află pe Cercul de foc al Pacificului, teatru al unei activităţi vulcanice şi seismice intense. Oraşul Rabaul a fost devastat în 1994 de o dublă erupţie vulcanică.

Redactor Sabău Ionela Pascu articol publicat de Carmen Avram Ionescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s