🇷🇴Peştii şi vidrele de pe Jiu, în pericol din cauza construcției ilegale a barajului şi hidrocentralelor de pe Jiu!

Hidroelectrica încearcă să continue lucrările la amenajarea hidroenergetică din Parcul Național Defileul Jiului, arie naturală protejată (sit Natura 2000) – potrivit unor documente postate pe site-ul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM).Amenajarea hidroenergetică de pe Jiu presupune construirea unui baraj şi a unei microhidrocentrale la Livezeni şi a 2 centrale hidroelectrice la Dumitra şi Bumbeşti Jiu. Lucrările au început în 2004 şi sunt realizate în proporţie de aproape 90 %. Costurile sunt estimate între 150 şi 200 de milioane de euro. Proiectul a fost blocat de Justiţie în 2017 întrucât nu avea studiu de impact asupra mediului. Constructorul este compania Romelectro, condusă de oameni apropiaţi lui Dan Ioan Popescu, fostul ministru PSD al Industriilor din Guvernul Adrian Năstase.

Se încalcă decizia Justiţiei

Pe site-ul ANPM au fost postate completări ale memoriilor de prezentare, unul pentru continuarea lucrărilor la amenajarea hidroenergetică de pe Jiu, al doilea pentru punerea în siguranţă a lucrărilor.

Documentele ANPM tradează intenţia Hidroelectrica de a continua lucrările chiar şi după decizia Curţii de Apel Bucureşti din decembrie 2017 care a dat dreptate activiştilor de mediu şi a spus clar că lucrările de construcţie nu pot continua fără un studiu de impact asupra mediului. Vezi decizia CAB aici.

„Hotărârea judecătorească prevede că proiectul poate continua doar dacă este exclus impactul asupra speciilor și habitatelor, fapt imposibil, impactul negativ fiind de notorietate mondială, după cum a arătat şi prestigioasa revistă Science. Hidroelectrica încearcă acum pe două căi să continue lucrările ilegale din Parcul Naţional Defileul Jiului. O cale este sub masca unei aşa-zise puneri în siguranţă, iar cealaltă cale este continuarea pe faţă a construirii hidrocentalelor ilegale”, a declarat biologul Călin Dejeu.

 Peştii şi vidrele, în pericol

Specialiștii de mediu au concluzionat chiar într-un raport al Ministerului Mediului privind Defileul Jiului că proiectul de construcţie a barajului şi hidrocentralei va avea un impact negativ asupra habitatelor peştilor şi vidrelor.

„Darea în folosinţă a barajului va reduce capacitatea Jiului de a suporta o populaţie viabilă de peşte. O urmare directă a acestei acţiuni, ecosistemul acvatic al Jiului aflat în aval de baraj va fi dispariţia capacităţii Jiului de a asigura dezvoltarea populaţiilor de hidrobionte şi implicit a celei de vidră”, se arată în raportul Ministerului Mediului privind Defileul Jiului.

Și marile ONG-uri de mediu europene, precum WWF, au atras, în mod repetat, atenţia cu privire la dezastrul ecologic de pe Jiu.

Avem infringement din cauza hidrocentralelor din ariile naturale protejate

În 2015, Comisia Europeană a declanșat procedura de infringement în cazul României din pricina amenajărilor hidroenergetice care afectează habitatele.

Procedura de infringement presupune o atenționare în primă fază din partea Comisiei Europene că se încalcă legislația europeană. Dacă țara vizată nu remediază problema, CE poate acționa la Curtea de Justiție a UE (CJUE).

Cine construieşte barajul şi hidrocentrala de pe Jiu, de la Bumbeşti-Livezeni

Constructorul este compania Romelectro din Bucureşti. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, compania este deţinută de Viorel Gafiţa, Camil-Ştetan Georgescu, Octavian-Dan Georgescu, Gabriel Rădulescu şi Dan-Ion-Şerban Dima.

Potrivit jurnalistei de investigaţie Emilia Şercan, Viorel Gafiţa de la Romelectro este prieten cu Dan Ioan Popescu zis DIP, fostul ministrul Industriilor din Guvernul Năstase, de mai bine de 30 de ani. Cei doi se cunosc de pe vremea lui Ceauşescu când Romelectro era o companie de comerţ exterior, care opera în special în Orientul Mijlociu, iar DIP era coordonatorul acestor companii, în realitate firme-paravan ale Securitatii.

„Îl cunosc pe domnul Popescu de pe vremea când era consilier la Comitetul Central (CC al PCR – n.r.). Dacă nu mă înşel, era consilierul (şeful de cabinet – n.r.) lui Gheorghe Oprea (vicepreşedintele Consiliului de Ministri, vicepremier al Guvernului comunist – n.r.), a declarat Gafiţa pentru Emilia Şercan în 2007.

„Romelectro lucra masiv în Orientul Mijlociu, în Asia şi în Nordul Africii. Contractele de export faceau obiectul analizelor. Domnul Popescu era unul dintre consilierii care obţineau informaţii pe zona asta pentru CC al PCR sau pentru guvern”, a continuat Gafiţa.

Jurnalista Emilia Şercan a citat şi o notă SRI în care se făcea o radiografie a „băieţilor deştepţi” din Energie şi în care se spunea despre Viorel Gafiţa că se află „în cercul de relaţii” al lui Dan Ioan Popescu.

DIP şi partenerii lui Gafiţa au făcut afaceri

Potrivit Registrului Comerţului, în noiembrie 2004, DIP a cumpărat de la Dan-Ion-Şerban Dima (unul dintre actualii co-acţionari de la Romelectro) pachetul majoritar de acţiuni de 97,5 % la compania Management Roel.

Printre acţionarii de la Management Roel, cu 1 %, era şi Dan Ioan Gheorghiu, considerat, de asemenea, omul lui DIP, actual vecin al lui fostului premier Victor Ponta şi fost consilier al acestuia pe când  era prim-ministru.

În februarie 2006, DIP a ieşit din societate după ce şi-a vândut participaţiile lui Dan-Ion-Şerban Dima.

Potrivit Registrului Comerţului, Dan Ioan Gheorghiu este partener cu 9,77% în compania Institutul de Studii si Proiectari Energetice SA , în care Romelectro are 69,19 % din participaţii. Preşedintele CA al ISPE este Dan-Octavian Georgescu, unul dintre acţionarii de la Romelectro.

Redactor Sabău Ionela Pascu articol publicat de Ghicioi Mariana

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s