🇷🇴❄Anvelopele de iarnă, obligatorii pe Transfăgărășan!

De trei zile vremea rea și ninsoarea dau bătăi de cap drumarilor. Astfel că, pe drumurile afectate, a fost nevoie de intervenția utilajelor de deszăpezire.În acestă dimineață, reprezentanții Secției de Drumuri Naționale Sibiu au acționat în noaptea de duminică spre luni pe DN 7, Transfăgărășan cu trei utilaje de deszăpezire, fiind împrăștiate 9 tone de sare.

Având în vedere că Transfăgărășanul este încă deschis, polițiștii avertizează șoferii că, pentru a-l traversa, sunt obligați să își echipeze autovehiculele cu anvelope de iarnă, altfel se pun în pericol. Vremea va rămâne rece și în zilele următoare, iar ninsorile și precipitațiile mixte vor continua până mâine dimineață la ora 10.

Mai jos puteți citi câteva dintre recomadările polițiștilor. 

– înainte de a pleca la drum, informaţi-vă temeinic despre condiţiile meteo şi starea drumurilor, apelând unul dintre numerele de telefon: 9360, 3157566, 3186609 sau 3186631 ale Comandamentului Central de Iarna;

-folosiţi corespunzător sistemul de iluminare-semnalizare, cât şi cel de climatizare si dezaburire, pentru a vedea si a putea fi văzuţi in trafic. Reamintim că legislaţia rutieră prevede obligativitatea folosirii luminilor de întâlnire, în afara localităţilor şi în timpul zilei;

– păstraţi în mers o distanţă suficientă pentru a putea opri în siguranţa atunci când condiţiile de deplasare sunt nefavorabile;

– echipaţi autovehiculul cu pneuri corespunzătoare;

– operatorii de transport ce deţin autovehicule cu masă mai mare de 3,5 tone, au obligaţia legală de a monta pe roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate, pe perioadele și pe drumurile stabilite;

– nu in ultimul rând, rugăm conducătorii auto începători să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanțe mari, dată fiind experiența redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere nedorite. De asemenea, le reamintim că, dacă au mai puţin de un an de practică, viteza maximă admisă în afara localităţilor este cu 20 km/h mai mică.

Mai multe evenimente rutiere din cauza vremii nefavorabile

În zilele de sâmbătă și duminică, schimbarea condițiilor meteo, echiparea necorespunzătoare a autovehiculelor și, nu în ultimul rând, neadaptarea vitezei la condițiile meteo-rutiere, au condus la producerea a 9 evenimente rutiere soldate doar cu pagube materiale. Toate aceste tamponări s-au produs pe drumurile naționale din județul Sibiu, 4 dintre acestea fiind înregistrate pe DN7, km 244, Boița.

Polițiștii rutieri care au soluționat aceste evenimente rutiere au constatat că, în cea mai mare parte din ele, pe lângă viteza neadaptată la condițiile meteo-rutiere, respectiv carosabil umed, timp de ploaie, temperaturi scăzute și segment de drum identificat ca având un risc ridicat în producerea accidentelor rutiere, o cauză care a concurat la producerea acestor tamponări a fost dotarea necorespunzătoare a mașinilor cu anvelope cu un grad de uzură ridicat.

Cu toate că legislația rutieră prevede expres că dotarea autovehiculelor cu anvelope de iarnă este obligatorie doar în momentul în care partea carosabilă este acoperită cu precipitații specifice sezonului de iarnă, le recomandăm conducătorilor auto să manifeste responsabilitate în trafic și să îți doteze autovehiculele corespunzător.

Articol publicat de Andrei Marian Mihai

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s