🇪🇨💥Proteste violente in Ecuador! Manifestanții au blocat drumurile cu roci și arzând cauciucuri…

Mii de persoane, protestează în capitala Ecuadorului, Quito, după ce actualul Guvern a luat decizia de a elimina subvențiile la carburanți.Manifestațiile au luat o turnură violentă, iar președintele Lenin Moreno a declarat stare de urgență la nivel național, notează The Guardian.

În urma eliminării subvenției, prețul motorinei s-a dubla și prețul benzinei benzinei a înregistrat o creștere moderată. După ce măsura a intrat în vigoare joi, șoferii de taxi, autobuze și camioane au blocat străzile din Quito, dar și din orașul Guayaquil.

Grupuri de studenți și membrii de sindicat s-au alăturat protestului, blocând drumurile cu roci și arzând cauciucuri, scrie The Guardian.

În Quito, manifestanții au aruncat cu pietre spre forțele de ordine, care au răspuns cu gaze lacrimogene și au trimis pe străzi vehicule blindate.

„Este o manifestație pe termen nedeterminat, până când guvernul va anula decretul privind subvențiile. Paralizăm națiunea „, a declarat pentru Reuters un lider al mișcării. .

Oficialii din Ecuador spun că eliminarea subvențiilor pentru combustibil a fost necesară pentru ridicarea economiei și oprirea contrabandei.

Președintele Lenin Moreno, aflat la putere din 2017, a declarat că aceste subvenții „perverse” și extrem de costisitoare, care au fost acordate în ultimii 40 de ani, au afectat puternic economia. El a adăugat că nu le va permite protestatarilor să „paralizeze” Ecuadorul.

„Pentru siguranța cetățenilor și pentru evitarea haosului, am declarat stare de urgență națională”, a spus Moreno. Măsura luată de acesta implică suspendarea unor drepturi cetățenești și permite Armatei să acționeze pentru menținerea ordinii.

„Eu am curajul să iau măsurile corecte pentru națiune”, a mai spus Moreno, în timp ce oamenii au început să iasă în stradă în mai multe orașe.

Articol publicat de Andrei Marian Mihiab

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s