💶💵💰🚨FMI, trage semnalul de Alarmă! Economia mondială se confruntă cu un orizont negru!

Impactul războiului comercial dintre China și Statele Unite – cu tarife europene în așteptare – afectează deja creșterea globală, aproape întreaga planetă a încetinit economia și in orizont se observa deja, amenințarea unei întregi generații care va suferi consecințele.Acesta previziune este considerată de noua directoare a Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, care, marți, în prima său discurs public, cu o săptămână înainte de începerea Adunării anuale comune a FMI și a Băncii Mondiale, a avertizat că disputele comerciale au dus la o „încetinire sincronizată a economiei globale” din cauza pierderii încrederii oamenilor de afaceri și a turbulenței pe piețele economice.

„În 2019, ne așteptăm la o creștere mai lentă în aproape 90% din economiile globale. Asta înseamnă că creșterea va încetini cu cel mai mic ritm de la începutul deceniului ”, a spus Georgieva. În acest sens, agenția va analiza creșterea pentru 2019 și 2020 într-o săptămână.

Cu privire la modul în care s-a ajuns la această situație, directoarea FMI subliniază mai ales faptul că creșterea comerțului „a paralizat practic”. Acest lucru poate avea un impact major: paralizia comerțului din cauza tensiunilor comerciale ar putea însemna pierderea în economia mondială de 700 de miliarde de dolari (637.000 de milioane de euro, 0,8% din PIB) în 2020, potrivit unui studiu care va fi publicat săptămâna viitoare. „Într-un război comercial, toată lumea pierde”, a declarat Georgieva.

„Incertitudinea – ghidată de comerț, dar și de Brexit și tensiuni geopolitice – reține potențialul economic”, a spus Georgieva. Și nu numai asta: lacunele economice ar putea „dura o generație” cu rupturi în lanțurile de aprovizionare, sectoare comerciale izolate și un „zid digital Berlin” care obligă țările să aleagă între sistemele tehnologice.

În timp ce impactul este limitat acum la comerț și fabricație, pericolul de contagiune la restul economiei este foarte real: „Există un risc grav ca serviciile și consumul să fie curând afectate”, a avertizat Georgieva.

Încetinirea este deja sesizabilă în țările din toate latitudinile. „Există o slăbire a creșterii în Statele Unite, Japonia și în special în zona euro”, „în unele dintre marile țări emergente, cum ar fi India sau Brazilia, încetinirea este și mai accentuată” și „Economia Chinei este în scădere treptată”, a spus Georgieva.

Articol publicat de Andrei Marian Mihai

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s