🇪🇹Abiy Ahmed Ali, premierul Etiopiei – Premiul Nobel pentru Pace 2019!

Comitetul Nobel din Oslo, Norvegia, a acordat distincția premierului etiopian pentru „eforturile de a obține pacea și cooperarea internațională, în special pentru inițiativa decisivă de a rezolva conflictul cu statul vecin Eritreea”. Prin urmare, câștigător a fost desemnat premierul Etiopiei, Abiy Ahmed Ali.Premierul a căutat să promoveze reconcilierea, solidaritatea și justiția socială”, a declarat unul dintre jurați.

Greta Thunberg, Abiy Ahmed şi organizaţii ca Reporteri fără Frontiere sunt numele vehiculate pentru premiul pentru pace. Anul acesta au fost nominalizați la premiul Nobel pentru Pace 223 de persoane și 78 de organizații.

Anul acesta, fiecare premiu Nobel vine cu un cec în valoare de nouă milioane de coroane suedeze (830 de mii de euro). Laureaţii îşi vor primi premiile Nobel în timpul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm şi la Oslo pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului distincţiilor, Alfred Nobel, decedat în 1896.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901 şi au fost create după moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei, conform voinţei sale din testament.

Premiul Nobel pentru Pace este unul din cele șase premii Nobel instituite prin testament de inventatorul și industriașul suedez Alfred Nobel. Este singurul premiu care se decernează în Norvegia, la Oslo, de către un comitet în exclusivitate norvegian, format din cinci persoane alese din Parlamentul Norvegiei. Toate celelalte premii Nobel se decernează în Suedia, la Stockholm, de către autorități suedeze.

Redactor Sabău Ionela Pascu articol publicat de Sonia Ivănescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s