­čçĚ­čç┤Ast─âzi se decide Viitorul Rom├óniei! Klaus Iohannis, consult─âri cu partidele ╚Öi forma╚Ťiunile politice la Cotroceni…

Pre┼čedintele Klaus Iohannis are, vineri, la Palatul Cotroceni, prima rund─â de consult─âri cu partidele ┼či forma┼úiunile parlamentare ├«n vederea desemn─ârii unui candidat pentru func┼úia de prim-ministru.Consult─ârile la Palatul Cotroceni vor ├«ncepe, la ora 11,00, cu delega┼úia PNL, urm├ónd ca apoi ┼čeful statului s─â se consulte cu reprezentan┼úii USR – ora 11,30, ai UDMR – ora 12,00, ai PMP – ora 12,30, cu delega┼úia grupului parlamentar Pro Europa – ora 13,00, cu cei de la ALDE – ora 13,30, cu reprezentan┼úii minorit─â┼úilor na┼úionale – ora 14,00. PSD nu particip─â.

├Än scrisoarea transmis─â pre┼čedin┼úilor partidelor ┼či forma┼úiunilor parlamentare, ┼čeful statului ar─âta c─â fiecare delega┼úie poate fi format─â din maximum cinci persoane.

Joi, dup─â ce mo┼úiunea de cenzur─â ini┼úiat─â de Opozi┼úie a fost adoptat─â de Parlament, pre┼čedintele Klaus Iohannis a anun┼úat convocarea partidelor parlamentare pentru consult─âri, subliniind c─â este nevoie urgent─â de un guvern.

„Voi convoca partidele parlamentare la prima rund─â de consult─âri m├óine (n.r. vineri), ├«ncep├ónd cu ora 11,00, fiindc─â avem urgent─â nevoie de un guvern. Voi asculta op┼úiunile partidelor ┼či voi propune o solu┼úie de executiv cu mandat foarte clar, care s─â asigure o guvernare responsabil─â ┼či eficient─â p├ón─â la urm─âtoarele alegeri parlamentare, indiferent c├ónd se vor desf─â┼čura acestea”, a declarat Iohannis la Palatul Cotroceni.

El a subliniat că cea mai bună soluţie pentru redarea legitimităţii Parlamentului sunt alegerile anticipate.

„Acestea nu se pot face dec├ót dac─â exist─â un consens al forma┼úiunilor parlamentare. ├Än cadrul consult─ârilor va conta ├«n ce m─âsur─â exist─â un astfel de consens ┼či care este cea mai bun─â variant─â pentru bunul mers al Rom├óniei ├«n perioada imediat urm─âtoare”, a ad─âugat Iohannis.

Liberalii se reunesc vineri, de la ora 9,00, ├«n ┼čedin┼úa Biroului Politic Na┼úional, ├«n cadrul c─âruia vor fi stabilite echipa ┼či mandatul cu care PNL va merge la consult─ârile cu ┼čeful statului.

„Declara┼úiile privitoare la ceea ce vom face, la mandatul cu care ne vom duce la Cotroceni le vom da numai dup─â dezbaterea din cadrul forurilor statutare ale PNL ┼či le vom prezenta public la finalul BPN de m├óine”, a spus Orban la Parlament, dup─â adoptarea mo┼úiunii de cenzur─â.

Liderul liberalilor a subliniat c─â, ├«n cazul ├«n care PNL va fi chemat s─â formeze un nou guvern, atunci el va fi propus pentru func┼úia de premier, dat fiind faptul c─â este pre┼čedintele partidului.

Pre┼čedintele USR, Dan Barna, a anun┼úat c─â forma┼úiunea pe care o conduce va merge la consult─ârile de la Cotroceni pentru a sus┼úine varianta alegerilor anticipate ┼či ├«i va solicita pre┼čedintelui Klaus Iohannis s─â sus┼úin─â aceast─â variant─â, pentru c─â actuala compozi┼úie a Parlamentului nu mai are legitimitate.

„A ne ├«ntoarce la cet─â┼úeni ├«ntr-o situa┼úie de criz─â este decizia necesar─â ┼či corect─â. (…) ├Än ultima ├«nt├ólnire avut─â cu pre┼čedintele Iohannis, ne-a spus c─â ┼či d├ónsul sus┼úine ideea alegerilor anticipate, este solu┼úia fireasc─â, solu┼úia corect─â. Orice alt─â variant─â nu va face dec├ót s─â continue acest troc pe care l-am v─âzut ┼či ├«n aceste zile, de ├«ncercare de cump─ârat ┼či de inventat majorit─â┼úi. ├Än momentul de fa┼ú─â, Rom├ónia are ┼čansa s─â intre ├«ntr-o logic─â de organizare de alegeri anticipate. ├Än urma consult─ârilor, pot fi doi premieri care s─â fie respin┼či de Parlament, dup─â care urm─âtorul pre┼čedinte, ┼či sper s─â fie primul meu act ca pre┼čedinte al Rom├óniei, s─â dizolv─âm Parlamentul ┼či, ├«n februarie sau martie, ├«n termenele constitu┼úionale, s─â avem alegeri anticipate”, a declarat liderul USR la Parlament.

Pre┼čedintele UDMR, Kelemen Hunor, a sus┼úinut c─â un executiv nou trebuie format c├ót mai repede.

„Am f─âcut cum am promis, pentru c─â noi suntem mereu consecven┼úi. Nu am avut dubii c─â actualul Executiv trebuia s─â plece, c─âci nu mai existau condi┼úiile unei guvern─âri bune. Pozi┼úia noastr─â ferm─â este c─â trebuie format un guvern nou c├ót mai repede. Trebuie preg─âtit bugetul anului viitor, dar ┼či bugetul de anul acesta trebuie rectificat, pentru ca prim─âriile ┼či consiliile jude┼úene s─â nu intre ├«n impas”, a subliniat Kelemen Hunor dup─â anun┼úarea rezultatului de la votul privind mo┼úiunea de cenzur─â.

Pre┼čedintele Partidului Mi┼čcarea Popular─â, Eugen Tomac, a declarat c─â PMP va merge la consult─ârile de la Palatul Cotroceni, men┼úion├ónd c─â va spune c─â alegerile anticipate nu sunt o op┼úiune pentru ie┼čirea din criz─â, iar solu┼úia cea mai corect─â este un guvern politic care s─â-┼či asume cel pu┼úin un an actul guvern─ârii ├«n mod transparent, cu obiective precise.

Pre┼čedintele Pro Rom├ónia, Victor Ponta, a lansat o propunere fo┼čtilor colegi parlamentari social-democra┼úi „s─â reconstruiasc─â” o guvernare cum a fost cea promis─â ├«n 2016.

„Oferta mea pentru fo┼čtii mei colegi de la PSD r─âm├óne valabil─â acum, dup─â mo┼úiune. (…) Ar trebui s─â ne a┼čez─âm la mas─â, s─â ├«n┼úelegem c─â acest guvern s-a terminat, s─â sus┼úinem ├«mpreun─â un candidat comun ├«n turul al doilea la preziden┼úiale, pe domnul Diaconu, care s─â fie un contracandidat puternic pentru Klaus Iohannis, ┼či s─â ├«ncerc─âm s─â reconstruim o guvernare a┼ča cum am promis-o ├«n 2016 ┼či imediat ├«n 2017 a distrus-o domnul Dragnea. (…) Domnul Dragnea ┼či doamna D─âncil─â, prelungirea domnului Dragnea, ┼či-au b─âtut joc de votul de atunci, de guvernare, de ideile bune. Putem! Avem o ┼čans─â un an de zile s─â facem ce nu am f─âcut timp de trei ani. Asta depinde de ├«n┼úelepciunea lor, dup─â care oamenii vor decide la vot dac─â vor guvern PNL, USR sau de st├ónga”, a afirmat Ponta dup─â votul asupra mo┼úiunii.

Potrivit lui Ponta, Pro România are trei propuneri de premier.

Pre┼čedintele ALDE, C─âlin Popescu-T─âriceanu, a declarat c─â parlamentarii acestui partid vor sus┼úine „un cabinet ├«n slujba ┼ú─ârii”, cu mai pu┼úine ministere ┼či cu un program de guvernare „cu accente liberale”.

„Suntem preg─âti┼úi, noi, cei din ALDE, s─â sus┼úinem un cabinet cu adev─ârat ├«n slujba ┼ú─ârii, un cabinet cu mai pu┼úine ministere dec├ót cabinetul care ast─âzi a plecat, cu un program de guvernare cu accente liberale ┼či care s─â-┼či ia angajamentul c─â nu va umbla la chestiuni pe care noi le consideram inalienabile. Un guvern care s─â nu ├«ndrepte Rom├ónia din nou spre statutul de republic─â a procurorilor ┼či a generalilor, care s─â men┼úin─â cota unic─â ┼či care s─â nu se ating─â de pensiile ┼či salariile cet─â┼úenilor. Urmeaz─â o perioad─â complicat─â, care poate accentua fr─âm├ónt─ârile din politic─â, iar ele pot antrena fr─âm├ónt─âri economice ┼či sociale. Fac un apel la ra┼úiune, la modera┼úie ┼či la ├«n┼úelepciune, pentru a g─âsi ├«mpreun─â cele mai corecte solu┼úii, chiar dac─â ele nu vor mul┼úumi pe toat─â lumea”, a scris T─âriceanu pe Facebook.

Pre┼čedintele PSD, Viorica D─âncil─â, a anun┼úat joi seara c─â partidul pe care-l conduce nu va participa vineri la consult─ârile de la Palatul Cotroceni convocate de pre┼čedintele Iohannis, dup─â ce mo┼úiunea de cenzur─â a fost adoptat─â ├«n Parlament.

Redactor Sab─âu Ionela Pascu articol publicat de Sonia Iv─ânescu

Un g├ónd despre “­čçĚ­čç┤Ast─âzi se decide Viitorul Rom├óniei! Klaus Iohannis, consult─âri cu partidele ╚Öi forma╚Ťiunile politice la Cotroceni…

  1. „Azi se decide viitorul Romaniei”­čĄú­čĄú­čĄú­čĄú­čĄú­čĄú­čĄú­čĄú
    Viitorul Romaniei nu-l decide nici Johannis nici altcineva din Romania! El era decis dinainte de 89 lucrurile isi urmeza doar cursul cu abateri nesemnificative!

    Apreciaz─â

Las─â un r─âspuns

Completeaz─â mai jos detaliile tale sau d─â clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul t─âu WordPress.com. Dezautentificare /  Schimb─â )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul t─âu Google. Dezautentificare /  Schimb─â )

Poz─â Twitter

Comentezi folosind contul t─âu Twitter. Dezautentificare /  Schimb─â )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul t─âu Facebook. Dezautentificare /  Schimb─â )

Conectare la %s