🇷🇴Iași: Coadă de peste 5 kilometri la racla cu moaştele Sf. Parascheva…

Zeci de mii de credincioşi sunt aşteptaţi să ajungă la Iaşi zilele acestea pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva.Racla cu sfintele moaşte a fost scoasă în această dimineaţă din Catedrala Mitropolitană Iaşi, în cadrul unei procesiuni religioase, şi a fost depusă într-un baldachin, în curtea lăcaşului de cult.

În acest an, manifestările dedicate Sărbătorii hramului Sfintei Cuvioase Parascheva au loc, la Iaşi, în perioada 11-15 octombrie. Alături de moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva vor fi aduse spre închinare şi moaştele Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, din Insula Corfu, Grecia.

Un camion plin cu flori a ajuns ieri în curtea Mitropoliei din Iaşi, adus de o familie din Bucureşti, pentru a fi împodobit baldachinul pe care vor fi aşezate sfintele moaşte.

Din localitatea ilfoveană Voluntari au sosit la Iaşi, câteva mii de pelerini, îmbarcaţi în 140 de autocare. Transportul este organizat cu sprijinul Primăriei Voluntari.

După un drum de șapte ore, pelerinii se așază la rând, așteptând să ajungă la racla cu moaștele sfinte, iar până când au ajuns în curtea catedralei, cei din Sudul țării au mai așteptat încă șase-șapte ore.

Iar Sfânta ajută, spun ei, chiar dacă vin cu câteva zile înainte de 14 octombrie, ziua în care se spune că Ocrotitoarea Moldovei face minuni.

„Mă ajută la toate. Și la sănătate. Eu așa simt, simt o bucurie, simt ajutor”, a spus o femeie care aștepta deja de patru ore.

Pelerinii revin la Sfânta Parascheva pentru a-i mulțumi, dar și pentru a-i lăsa o nouă rugăciune.

„Mi-a ajutat, îi mulțumesc lui Dumnezeu. M-a ajutat și la copii și mie. E a patra oara când vin”, a spus altă femeie.

Printre cei veniți din Voluntari sunt oameni care participă la eveniment de ani de zile, iar așteptarea pălește în fața bucuriei pe care o simt după ce i-au spus Sfintei ce au pe suflet.

„O energie de neegalat și neimaginat simt. Ceva care nu se poate exprima în cuvinte. De trei ori am fost la ea”, spus o tânără care se așezase pe jos după câteva ore de mers încet.

Însă așteptarea și oboseala sunt uitate când pelerinii ajung în curtea Catedralei. Iar după ce au trecut pe la baldachin primesc o mână de busuioc și flori sfințite.

„Mulțumim Domnului că ne-a ajutat și anul acesta să ajungem. De 15 ani venim și dau slavă Domnului pentru lucrul ăsta. Pentru sănătate la copii (n.r. ne rugăm), să fie cuminți să poată să treacă prin viața asta, că fără credință și fără sănătate nu pot să treacă”, a explicat o femeie în vârstă, cu ochii în lacrimi.

Pentru unii, vizita la Sfânta Parascheva este o dorință împlinită pentru prima dată după ani de rugăciune.

„E dorința mea, eu am avut vise și întotdeauna am fost ajutată. Vinerea îi citesc acatistul și am simțit nevoia să ajung aici, mi-am dorit. A fost o dorință. Și sunt mulțumită și fericită”, spus o altă femeie.

Cei din Voluntari se întorc acasă după ce au trecut pe la moaștele sfinte, iar în urma lor vin alte mii de credincioși.

Autorităţile ieşene se aşteaptă ca în următoarele zile în oraş să ajungă zeci de mii de credincioşi din întreaga ţară.

Pe traseul unde se va forma rândul pelerinilor, vor fi montate ecrane, astfel încât credincioşii să poată urmări ce se petrece în curtea Catedralei.

Sfânta Liturghie este programată luni, 14 octombrie şi se va desfăşura pe o scenă amplasată în faţa Catedralei Mitropolitane, pe pietonalul Ştefan cel Mare.

Redactor Sabău Ionela Pascu articol publicat de Sonia Ivănescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s